Ekonomix
39046 prikaza

Misterij bogate obitelji: Imaju milijarde, imena im se ne znaju

Ray Ban
Pexels
U fokus javnosti dospjeli su nakon ljetne prodaje svoje kompanije - zaradili su četiri milijarde, ali kako će ih potrošiti...

Van der Vormsi su rijetki milijarderi koji svoj život drže daleko od očiju javnosti. 

Ono što se zna je da je ta danska obitelj izgradila svoje carstvo kroz Holland America Line, liniju krstarenja koju su prodali tvrtki Carnival 1988. godine za tada nevjerojatnih 625 milijuna dolara. 

A ovu, 2019. završit će u plusu s gotovo četiri milijarde dolara više u njihovoj obiteljskoj zakladi, no nitko ne zna na što će potrošiti novac.

Abigail Disney s kćerima Disneyeva kći Life "Živim u novcu kojeg nikad neću moći potrošiti"

U srpnju su Van der Vormsi prodali GrandVision francusko-talijanskom "carstvu naočala"  EssilorLuxottic za 7,3 milijarde eura, uključujući i megapopularni brand Ray Ban. U to je vrijeme obitelj Vorms bila 77 postotni vlasnik GrandVisiona, pa je njihov čisti profit od prodaje iznosio 4 milijarde dolara, izvijestio je Bloomberg.

Poslovanje obavijeno velom tajne

Dobit od prodaje stavljen je u HAL, javno trgovačko društvo kojima upravlja Van der Vorms zaklada. Što se tiče toga gdje će novac točno završiti, malo je toga jasno - obitelj bi ga mogla koristiti za isplatu dividendi dioničarima, ponovno ulaganje u nešto drugo, mirovine ili čak filantropiju, rekao je za Bloomberg analitičar Thijs Berkelder.

Iako je Business Insider poslao upit HAL-u s pitanjima o poslovanju i odredištu novca, njegovi predstavnici odbili su komentirati, pa i uopće odgovoriti na upit.

Analitičari otkrivaju kako su i HAL i Van der Vormsi neobično tajnoviti oko svog poslovanja, ali i općenito oko svog bogatstva te imovine te nikad u javnost ne daju te informacije.

Kupnja naočala Skupocjeni brend Ekonomix Pljačkaju na naočalama: Vrijede 400, prodaju za 4000 kn

Ono što je zanimljivo je da niti jedan javni dokument ne otkriva imena članova obitelji - već isključivo njihove inicijale.

Jedina stvar koju je javnost o njihovim financijama uspjela doznati došla je kroz otkriće Panama Papersa, koji su došli u posjed dokumenata nakon "curenja informacija" iz odvjetničke tvrtke 2016.. Ono je otkrilo intimni financijsko poslovanje 12 vođa zemalja, 128 javnih dužnosnika i 29 milijardera s Forbesove liste, izvijestio je Bloomberg. 

Skrivaju i imena

Iz tih informacija se doznalo kako je HAL imao svoje sjedište u Curacaou, nizozemskom karipskom otoku poznatom po niskim poreznim stopama zbog čega je popularan za bogate strance.

Ono malo što se zna o obiteljskim financijama otkrili su Panama Papers, mnoštvo dokumenata koji su procurili iz srednjoameričke odvjetničke tvrtke 2016., a koje su otkrile intimno financijsko poslovanje 12 čelnika zemlje, 128 javnih službenika i 29 milijardera na Forbesovoj listi , Izvijestio je Bloomberg.

Selo Huaxi zlatni kavez Life Ovdje žive samo bogataši, ali ne smiju otići

Propuštanje je otkrilo da je HAL također održao sjedište u Curacau, nizozemskom karipskom otoku, poznatom po korištenju niskih poreznih stopa za privlačenje bogatih stranaca, prenosi Deloitte.

Novi vlasnici GrandVision-a, EssilorLuxottica, dodat će Ray Ban svoj već impresivnom popisu brandova naočala koji uključuje Coach New York, Armani Exchange, Burberry, Chanel, Ralph Lauren, Tiffany & Co., Tory Burch, Versace i Brooks Brothers , Oakley i Foster Grant, navodi se na njegovoj web stranici. Tvrtka također posjeduje lance trgovina naočala Lenscrafters i Pearle Vision.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.