Ekonomix
260 prikaza

Misliš da je ulaganje rizično? Probaj ne investirati. Inflacija!

Marko Lukunić/PIXSELL
Prevedeno na praksu naše svakodnevice, probaj ne investirati i gledaj kako ti inflacija gricka ili proždire ušteđevinu. Ma kako mala ili velika bila

Savjet ne tražim niti bih ga dao, prodao sam Apple po nešto više od 189 dolara. Moguće je da sam prodao prerano, ali postupio sam po, ha, bezbroj puta citiranoj mudrosti "dobro sam zaradio jer sam prodavao prerano".

Nakon što sam unovčio žetone - nisi zaradio dok su još na stolu, dok se još igra - mogu reći da je odluka da uložim u Apple bila zbroj investicijskih teza koje mi je prezentirao Milan Horvat iz Fime, mog posve amaterskog razumijevanja načina na koji kompanija stvara novac, povjerenja u menadžment, ali i straha da ću propustiti zaradu dok se ostali dobro zabavljaju, na engleskom "fear of missing out".

Savjet ne tražim niti bih ga dao, što je još presudilo da prodam... Strah da će ponestati tih koji se boje propuštanja zarade dok "svima" oko njih dobro ide. Dalje, ma koliko su brojni ljudi koji skandiraju "po-gle-daj-te se-ma-for!", ma koliko njihove teze da će i indeksi i pojedinačne dionice i dalje rasti bile uvjerljive, po nekoliko indikatora koje pratim, dionice su generalno preskupe. A zarada koju sam unovčio je i nakon provizije brokeru i plaćanja poreza na kapitalnu dobit, nit' orao nit' kopao, dovoljna za dva tjedna u "bakinu apartmanu" na jadranskom otoku. Nekad je naprosto olakšavajuće biti ponizan i skroman.

 | Author: Canva Canva

Braća Pivac - savjet ne tražim niti bih ga dao - neko vrijeme kupuju Span. Forumaši se pitaju što će s cijenom biti nakon što kupe koliko žele, nakon što prestanu kupovati, no tu sam trenutačno u plusu više od 50 posto. S prijateljem raspravljam što bi na toj dionici značilo biti skroman i ponizan. Sitno sam zaradio i na bankama, Zagrebačkoj i Novoj ljubljanskoj.

Da ne bih (previše) rasplamsao pohlepu, s Čakovečkim mlinovima sam ispod vode, trenutačni minus je 10 posto. OK, nadam se da će fondovi na skupštini isposlovati dividendu, to jest i dalje se nadam da će ulaganje koje smatram nekretninskim na kraju balade, a kao i s Turisthotelom, spreman sam duuugo čekati, dobro proći. Da će netko kupiti sve te njihove dućane.

U zadnje vrijeme na Facebooku mi stalno iskače još jedna od rečenica iz mnogih knjiga o investiranju: "Misliš da je investiranje rizično? Probaj ne investirati". Prevedeno, probaj ne investirati i gledaj kako ti inflacija gricka ili proždire ušteđevinu. Ma kako mala ili velika bila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.