Ekonomix
8534 prikaza

"Ministre, zaustavite bujanje braniteljskih mirovina"

Marko Pavić i Andrej Plenković
Žarko Bašić/ PIXSELL
Ogromna rupa u proračunu za mirovine postoji već godinama, a nitko ne radi ništa da je smanji

Hrvatski mirovinski sustav je u dubokoj krizi, što je jasno valjda i vrapcima na grani. Već godinama se ponavljaju jedne te iste preporuke Europske unije. Treba raditi dulje, treba penalizirati prijevremene odlaske u mirovinu, treba riješiti povlaštene mirovine. 

Sudeći prema najavama ministra Marka Pavića, povlaštene mirovine će ostati svojevrsne svete krave i u doglednoj budućnosti. Prema posebnim propisima, mirovine, osim branitelja, koji su najbrojniji, dobivaju i saborski zastupnici, akademici, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, bivši jugoslavenski časnici, domobrani iz doba NDH, bivši politički zatvorenici.

Siromašni građani kopaju po smeću u potrazi za hranom Ministrove priče Ekonomix Paviću, kako za povlaštene ima novca, a za ostale ne?

Bivši ministar Mirando Mrsić otvoreno kritizira najavljenu reformu, a posebno povlaštene mirovine.

"Nema nikakvih razloga da se ide ranije u produljenje radnog vijeka i dodatno penaliziranje prijevremenih odlaska u mirovinu, ali i te kako ima u dijelu povlaštenih mirovina. Osim ako se ne sluša slijepo birokrate iz Bruxellesa, i izgleda da ovime Plenković i Pavić osiguravaju sebi fotelju u Bruxellesu. Povlaštene mirovine bi se trebale vezati uz doprinose onoliko koliko osiguranik ima radnog staža. Poznato je da svi oni koji su u povlaštenoj mirovini imaju određeni dio staža i taj dio se treba isplaćivati iz doprinosa, a ostali dio je teret proračuna i ovisi o njegovoj snazi. Vlada svjesno izbjegava riješiti ovaj problem. Naime, većina povlaštenih mirovina su braniteljske mirovine. Ti korisnici mirovine imaju značajno veće mirovine nego osiguranici sa 40 godina radnog staža. Jasno je zašto HDZ ne želi rješavati taj problem i pokušava oteti štednju u drugom stupu. Nedostatak sredstava za isplate novih 10.000 braniteljskih mirovina želi financirati našom štednjom iz drugog mirovinskog stupa", kazao je u razgovoru za Express bivši ministar Mrsić.

Mirando Mrsić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Mirovina po posebnim propisima ukupno je 175.000, a istovremeno 478.000 regularnih umirovljenika prima mirovine niže od 2000 kuna mjesečno. Prosječna mirovina u Hrvatskoj je 2600 kuna. Za povlaštene mirovine svaki mjesec odlazi 752 milijuna kuna ili 8,7 milijardi kuna godišnje, piše 24sata. Iako je bilo pokušaja, Vlada nema petlje razdvojiti njihova primanja na ona koja su doista zaradili i ona koja su, zapravo, posebni dodaci. Ne usude se ni smanjiti te mirovine. Dapače, lani su ih povećali i to će državu koštati 353 dodatna milijuna kuna godišnje. Istovremeno, Vlada kaže da nema dovoljno novca da bi osigurala dodatak od 27 posto za nove umirovljenike tijekom sljedećih 20 godina. Zato predlaže da oni koji žele taj dodatak, u državni proračun uplate svoju štednju iz drugog stupa! U sljedećih 20 godina Vlada bi tako dobila 87 milijardi kuna od radnika.

Međutim, postavlja se pitanje hoće li čak i takva politika uspjeti zakrpati rupe u mirovinskom sustavu. Prema izračunima Nenada Bakića, a oni se u većini slažu s ranijim izjavama ministra Pavića, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nedostaje oko 18 i pol milijardi kuna. Sam ministar je priznao deficit od 17 milijardi, ali tome treba dodati nekih 1,4 milijarde kuna za dječji doplatak koji se također isplaćuje iz HZMO-a te trošak poslovanja samog Zavoda od oko tristo milijuna kuna. 

Siromašni građani kopaju po smeću u potrazi za hranom | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Ministar Mrsić nam skreće pažnju da brojke nisu crno-bijele: "U prvom redu treba definirati na što se troši tih 17 milijardi. Na braniteljske mirovine troši se godišnje oko 7-8 milijardi, na ostale povlaštene mirovine oko 2 milijarde, na isplatu zajamčenih minimalnih mirovina oko 2 milijarde što je trošak socijalne skrbi. Dakle mirovinskom sustavu nedostaje oko 5-6 milijardi odnosno to su sredstva koja se doznačuju u drugi stup. I u stvari je to stvarni deficit mirovinskog sustava. Sve ostalo se treba financirati iz proračuna jer nije vezano uz doprinose. Otvaranje radnih mjesta i veća zaposlenost kao i zaustavljanje rasta broja povlaštenih mirovina jedini je način. Od 2013. nema više povlaštenih saborskih mirovina. Mirovine vojske i policije su vezane uz beneficirani staž i vezane su uz doprinose te i nisu povlaštene mirovine. Naši akademici imaju i preko 40 godina staža pa time i zasluženu mirovinu, a dodatak koji se isplaćuje je trošak proračuna. Niti njihove mirovine ne treba smatrati povlaštenim. Jasno je da je potrebno zaustaviti bujanje braniteljskih mirovina i na to je Vladu upozorila EK. Više zaposlenih i bolje plaće, to Plenkoviću i Paviću treba biti u fokusu, a ne nacionalizacija štednje."

Fabris Peruško - Andrej Plenković, Martina Dalić Tiha privatizacija Top News Izvještaj iz srca Borga: 10 pisama za oboriti Plenkija

Usprkos toj ogromnoj rupi u proračunu, Europa nas upozorava da su naši umirovljenici ugrožena kategorija. "Generalno, hrvatske mirovine manje su nego u ostalim državama članicama EU. No najveća prijetnja nalazi se u budućnosti. Postoji rizik da će u budućnosti, zbog starenja stanovništva, Hrvatska izgubiti mogućnost da zaštiti starije ljude od siromaštva. Stoga je potrebno osnažiti mlade ljude i pomoći im na tržištu rada, a starijima pomoći da ostanu zdravi i duže aktivni kako bi svi mogli doprinijeti društvu", kazao je Ettore Marchetti iz Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, prenosi Hina. 

Podaci HZMO-a o strukturi mirovina pokazuju koliko je zapravo jadan život običnih umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje naveo je u svom kvartalnom statističkom izvještaju za 2017. godinu da u Hrvatskoj mirovinu od 500 kuna ili manju od toga prima 94.351 građanin. Prosječna mirovina ovih ljudi iznosi 231,77 kuna, pritom je nemoguće ocijeniti tko je u toj priči prošao gore, oni koji su se u toj kategoriji zatekli tako što su otišli u starosnu radničku mirovinu, ili oni koji su u invalidskoj. Ovih prvih je u toj kategoriji čak 68.217 građana koji prosječno primaju 229,28 kuna, dok je ovih drugih 7375 koji primaju 270 kuna i 8 lipa.

Ukupno je Novu godinu 2018. u Republici Hrvatskoj dočekalo 1,140.414 umirovljenika, od čega penzića u starosnoj mirovini 789.799 s prosječnom mirovinom od 2497 kuna i 14 lipa. Invalidne osobe s naknadom kuburile su s prosječno oko 1900 kuna, a obiteljska mirovina prosječno je iznosila samo tridesetak kuna više od toga.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 31dado71 20:41 30.Lipanj 2018.

    ZANIMLJIVO nije političare naveo kao teret ??????????oni zarade mirovine?

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 10:05 30.Lipanj 2018.

    Prvo se riješiti pitanja lažnih invalida, koje je HDZ stavio ispod tapeta za bolja vremena. Žalosna je istina, kako sve dođe na vidjelo kad se izgubi vlast. Vrijeme je za promjene. Siguran sam kako među zahtjevima ima onih koji od ... prikaži još! lažnih HRVI nisu mogli doći na red. Istinski invalidi nisu mogli ništa, pošto kao nekad u partizanima, sa dva svjedoka dobiješ status.

  • staribrod 09:37 30.Lipanj 2018.

    Djelomično se slažem...no radi se očito o pristranim porukama yugende, crvene mafije, srpskih etnolopova jer nigdje ne spominju milijarde koje se izdvajaju agresorsku vojsku, partizane i domobrane, nevladine udruge, manjine i sve crkve u Hrvatskoj.