Ekonomix
1463 prikaza

Milijuni iz Gaddafijevog doba zaključani u sefu – nitko ne zna šifru

Zlatni novčići
Thinkstock
Postoji još jedan problem – zlatnici imaju Gaddafijev lik i nitko ne zna kako će ih pustiti u opticaj

U gradu na istočnoj obali Libije postoji sef u kojem se nalazi 184 milijuna dolara i koji pripada libijskoj centralnoj banci. Novac je namijenjen isplati plaća za vladine službenike, ali postoji problem. Sef je zaključan s peteroznamenkastom šifrom koju službenici centralne banke nemaju.

Druga vlada u Tripoliju koja ima tu šifru ne želi je predati. Da stvar bude još gora novčići u sefu nose Gadafijev lik, koji je svrgnut 2011. godine. 

Čak i da dođu do novčića, postoji problem kako ih pustiti u opticaj, kaže guverner centralne banke u istočnoj Libiji. Dodaje kako čeka isporuku novčanica iz inozemstva vrijednih četiri milijarde dolara, ali će se na tu isporuku čekati još mjesecima.

Zlatne i srebrne novčiće namjerava dati trgovcima zlatom pod uvjetom da ih pretope. Ali prije toga mora ući u sef i tu računa na pomoć stručnjaka. No, ni stručnjaci neće imati lak zadatak jer se planovi 48 godina starog sefa nalaze u Tripoliju

Vlada u Tripoliju mjesečno šalje 23 milijuna dolara za plaće, ali je to prema riječima guvernera samo dio onoga što je potrebno - čak 257 milijuna dolara.

(Newsweek.rs/Wall Street Journal)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.