Ekonomix
468 prikaza

Loš šef šteti vašem zdravlju kao i cigarete

Šefica se ljuti na radnicu
Thinkstock
Loš šef će ostaviti dugoročne učinke na vašem psihičkom i fizičkom zdravlju

Dugoročni učinci na zdravlje, ako radite za lošeg šefa, nalik su onima koje uzrokuje pušenje. Što dulje budete radili za groznog poslodavca, veći će biti učinak na vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Američko psihološko udruženje objavilo je da 75 posto američkih građana tvrdi da im nadređeni predstavljaju najveći uzrok stresa na poslu, iako većina koja radi s lošim šefom, točnije njih 59 posto, ne daje otkaz. 

Čini se da se ljudi naviknu na posao, čak i ako se prema njima drugi loše ponašaju, te se teško odlučuju potražiti posao u zdravijoj okolini.

Znanstvenici s Harvarda i Stanforda su otkrili, proučavajući podatke dobivene s više od 200 istraživanja, da učestali stres na poslu može jednako loše utjecati na zdravlje kao i učestala izloženost značajnim količinama pasivnog pušenja.

Na vrhu ljestice stresa na poslu nalazi se gubitak posla, zbog kojeg su 50 posto veće šanse da ćete imati zdravstvenih tegoba, dok pretjerano zahtjevan posao povećava za 35 posto šanse da će vam biti dijagnosticirana neka bolest.

Iako se u nekim situacijama može dogoditi da je loš šef jednostavno osoba čija osobnost ne odgovara određenim zaposlenicima, postoje i oni stvarno loši. Ti su pretjerano agresivni, narcisoidni, a mogu biti i nasilni. 

S obzirom na današnje tržište rada, nisu svi uvijek u mogućnosti dati otkaz kad se susretnu s lošim šefom ili kolegama, no istodobno je lako izgubiti motivaciju da dobro obavljate posao. Srećom, postoje načini kako "preživjeti". 

Zapišite si svakodnevno popis zaduženja i označujte ih kako koje ispunite. Na taj način ćete postići osjećaj postignuća koji će vam pomoći da idete dalje.

Vikendom pak isključite mobitel i ne provjeravajte poslovni mail, kako biste se u potpunosti opustili i skupili potrebnu energiju za novi radni tjedan, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.