Ekonomix
182 prikaza

Ljudi zbog dronova ostaju bez posla

Dron
Reuters/Pixsell
Istraživanje pokazuje da će do 2020. godine dronovi zamijeniti neke poslove koje sada obavljaju ljudi

Google i Amazon su jedne od prvih velikih kompanija koje su prepoznale mogućnosti dronova. Već su dostavile prve pakete pomoću bespilotnih letjelica, a ovaj trend se sve više širi pa tako i druge kompanije testiraju dostavu putem dronova.

No, novo istraživanje pokazuje da je dostava samo mali djelić poslova koje će dronovi obavljati umjesto ljudi. Bespilotne letjelica će uskoro čistiti prozore i prskati biljke pesticidima.

Globalno tržište dronova danas vrijedi oko 6 milijardi dolara, a predviđa se da će zamijeniti usluge i ljudsku radnu snagu koja se danas procjenjuje na 127 milijardi dolara

Dronovi će postati dio naše svakodnevice, popravljat će kvarove po kućama i mostovima, a posebno korisni bit će na mjestima teško dostupnim ljudima. 

"Hrana i namirnice uskoro će se dostavljati dronovima", rekao je stručnjak iz PwC tvrtke koja je provela ovo istraživanje.

Google već pokušava riješiti problem slijetanja u dvorišta klijenata bez da dovode u opasnost kućne ljubimce koji se ondje nalaze. 

U poljoprivredi, dronovi će se koristiti kako bi pratili razvoj biljaka, a moći će ih i špricati pesticidima. 

"Jedini problem su zakoni. Čim se to riješi, vidjet ćemo sve više dronova u akciji", tvrdi Piotr Romanowski, direktor PwC-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.