Ekonomix
14450 prikaza

Kriptovalutom kupio auto. Da nije sad bi imao 70 milijuna dolara

1/2
DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL
Da kupi auto, prodao je nešto kriptovalute. Ispostavilo se, da je malo pješačio, vozio se busom ili taksijem, danas bi umjesto auta moj prijatelj imao 70 milijuna dolara

Mogao sam biti u penziji, tužno je, rezignirano, frustirano rekao prijatelj i poslao mi tabelu rasta cijena. Da je prije godinu dana u dogecoin uložio 1000 dolara, danas bi imao 274.521, istu ulaganje u ether donijelo bi mu 17.186, u bitcoin 5872, Penn National 4700, Teslu 4103, Modernu 2754... Na dnu popisa bio je Amazon, na kojemu bi imao 1383 dolara. Iako ga i to žulja, ne ždere se toliko jer nije ulagao u farmaceute. Najviše se ždere zbog kriptovaluta, što lovu za koju je bio siguran da mu dugo neće trebati nije rasporedio u nekoliko coina. Rekoh mu da se ne treba gristi, jer se eto, ni najslavniji ulagač svih vremena, Buffett, nije ukrcao u taj vlak. Ne samo da se nije ukrcao, nego, dok mu novi klinci govore da nema pojma i skandiraju “pogledajte semafor”, a nešto promućurniji govore da je bitcoin digitalno zlato, s vremena na vrijeme ponovi prognozu da će kockari koji se klade na bitcoin biti sprženi kao i svi pohlepni na vrhuncu svakog balona. Gazda najjače banke na svijetu je prije nešto godina zaprijetio da će otpustiti svakog zaposlenika za kojeg sazna da je kupio bitcoin jer je - glup.

Bitcoin | Author: REUTERS REUTERS

Prijatelj mi nije bio bolje volje ni nakon što sam mu rekao da je oklada na bitcoin, dogecoin, ether i ostale bila samo to, oklada. Oklada da će netko pristati platiti više. Oklada na cijenu, a ne na vrijednost. I, eto, dosta je ljudi dobro zaradilo. Drugi moj prijatelj zapomaže da je auto platio 70 milijuna dolara. On je, pak, rudario i kasnije kupovao kriptovalutu. Pokvario mu se auto, pa je prodao nešto kriptovalute da kupi novi. Ispostavilo se, da je malo pješačio, vozio se busom ili taksijem, danas bi umjesto auta imao 70 milijuna dolara. Vrijednost volim više od cijene i nisam siguran da sam se sasvim prilagodio na svijet u kojemu Musk dogecoin može lansirati, ali mu i objavom na Twitteru ili bilo gdje drugdje u sekundi srušiti vrijednost trideset ili pedeset posto. Rudarim pi, izgleda da će se krajem ove ili nekad iduće godine i njime moći trgovati. Baš me zanima kako će život izmjeriti razum, osjećaje i pohlepu nas koji smo na mobitelima izrudarili koju stotinu ili tisuću pija. Recimo da cijena pija bude dolar, deset ili sto. Imaš dovoljno pija za kompjutor, auto ili stan. Pretvoriti pi u novac ili čekati, kladiti se da će netko u budućnosti pristati platiti više?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MANDRAK 07:42 21.Svibanj 2021.

    A zašto sam ja među onima koji su pokradeni putem nekih ulagačkig aplikacija?Što nisam ja mogao dobiti svaki mjesec nešto od uloženog?Zbog jako pametnog lopova koji hvata budale poput mene.Ovo nije za nas male ljude ovo je za one koji ... prikaži još! neznaju šta bi sa novcem pa izmišljaju.Prodavači magle...Zašto bi ja imao kad mogu imati da NEMAM..Ne nasjedajte na ovo jer završit čete kao i ja..prvo te navuče,isplati onda čeka i vozdra lova.Moj mail je u uredništvu koga zanima kako,što slobodno me kontaktira

  • imlin 21:13 20.Svibanj 2021.

    Ako je prodao nešto kriptovalute, zasigurno mu je ostalo još preko 100 milijuna