Ekonomix
7685 prikaza

Kraš nikad neće biti Kpaш? Zašto ga onda taj tip preuzima?

Tvornica Kraš
Željko Lukunić (PIXSELL)
Vjerujemo da je pokušajem preuzimanja dijela Kraša počela priča o rastu srpskih udjela u hrvatskim tvrtkama, kako je to i tražio vrh Srbije

Do posrtanja Ivice Todorića, do sloma Agrokora, do dolaska Rusa, činilo se da hrvatske kompanije nesmiljeno preuzimaju primat u srpskom gospodarstvu. Gazda je preuzimao i lijevo i desno, ali čini se da je sve to došlo na naplatu. Misteriozni kupac danima je kupovao dionice Kraša na slobodnom tržištu i tako im dizao cijenu.

Tijekom tjedna službeno je potvrđeno da iza skrbničkog računa u Raiffeisen banci stoji Nebojša Šaranović, srpski "kralj papira". Prema pravilima trgovanja dionicama, iza skrbničkog računa ne može se kriti osoba ili tvrtka koja preuzme više od 5% dionica, a Šaranović je to uradio u utorak tijekom dana. Sve odrađuje preko Kappa Star Limiteda, registriranog u Nikoziji na Cipru.

Marica Vidaković i Damir Bulić | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Šaranović, stoji u obavijesti o Promjeni postotka glasačkih prava, također je prijavljen na Cipru. Do zaključenja ovog teksta nije razjašnjeno zašto bi Šaranović išao u kupnju dionica, dizao im cijenu praktički u nebo, samo kako bi imao nekoliko postotaka dionica. Čak i da preuzme sve dostupne dionice, neće moći samostalno o odlučivanju u upravljanju Krašem.

Tvrtka MI Pivac ima 30,7% dionica, Kraš ESOP (gdje su udruženi radnici i mali dioničari) ima nešto manje, pa ukupno imaju oko 49% dionica. Inače bi im to bilo nedovoljno za upravljanje, ali sami Kraš d.d. posjeduje 5% udjela i te dionice nemaju prava glasa. Većina glasova dioničara tako leži u rukama Pivca i malih dioničara.

Jutarnjem listu su govorili da nisu prodavali svoje dionice i pitanje je hoće li im masovna kupovina dionica po dosta višim cijenama od uobičajene otvoriti apetite. Možda će oni u nekom trenutku odlučiti ponuditi dionice ako vide priliku za dobru zaradu.

"Jaffa" u Srbiji ne žele prodati

Šaranović je ulupao desetke milijuna kuna u nabavku dionica i sve, kao što ćemo morati ponoviti nekoliko puta, bez jasnog razloga zašto. Iako jest kralj papira u Srbiji, također je i vlasnik nekoliko prehrambenih kompanija. U Srbiji je vlasnik Crvenke, poznate po Jaffa keksima, te Baninija, poznatog po keksima Noblice.

Navodno je Kraš malo ispipavao teren još tamo 2010. godine pa su srpski mediji krenuli u raspitivanje po tvrtki. "Za Kraš se tvrdi kako uporno nastoji kupiti tvornicu Jaffa čiji keks spada među najbolje izvozne proizvode. Ta je spekulacija odmah demantirana. Milica Ličina, glasnogovornica tvornice iz Crvenke, kaže da Kraševa ponuda nije stigla, uz napomenu kako Jaffa nije na prodaju, što je potvrdio i njezin vlasnik Nebojša Šaranović", pisao je poslovni.hr u kolovozu 2010. godine.

Tadašnji predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, nezadovoljan nesrazmjerom ulaganja između dviju država, kazao je da bi srpski kapital u Hrvatskoj trebao iznositi barem trećinu hrvatskog u Srbiji. Možda će se sad čak i nešto od toga i ostvariti.

Fabris Peruško i Irena Weber Najluđa priča dana Ekonomix Agrokor: Sve opet odlazi kvragu, isto je kao s Todorićem

Naravno, sve ovisi koliko će dionica misteriozni Šaranović na kraju i kupiti. A čovjek je doista misteriozan. Ne postoji niti jedna javno dostupna fotografija, nikad ne daje intervjue i ne pojavljuje se na raznim otvaranjima pogona. Postoji sasvim realna mogućnost da je naučio na teži način od svog mentora Miroslava Miškovića, a i Miškovićev Delta holding snima situaciju za preuzimanje određenih kompanija u Hrvatskoj, pogotovo u još poljuljanom Agrokoru/Fortenovi.

"Činjenica je da smo pokazali interes za hotel Esplanade u Zagrebu. No mora postojati volja s obje strane da bi došlo do transakcije. Ako to ne bude Esplanade, bit će neki drugi", odgovorila je na upit tportala Zorana Burlić, generalna direktorica Delta Real Estatea, te dodala kako su kompanija "otvorenih očiju koja ne poznaje granice".

Miroslav Mišković | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Na iduće pitanje, povezano s Agrokorom i mogućim preuzimanjem nekog zdravog dijela koncerna kazala je: "Agrokoru predstoji restrukturiranje i moraju se raščistiti odnosi jer moramo znati koliko ulažemo, što dobivamo zauzvrat te koliko tu kompaniju možemo podići na novu razinu kako bismo pokrenuli profitabilan biznis. A to ne možemo dok situacija ne bude čista".

Netko je sarkastično dobacio: "Rugala se sova sjenici" zato što je početkom ove godine, točnije u ožujku, Mišković osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog utaje poreza. U istom procesu osuđen je i njegov sin Marko, na godinu dana kućnog pritvora, te vlasnik Nibens korporacije Milo Đurašković na četiri godine i tri mjeseca.

Njemački Deutsche Welle slikovito je opisao cijelu situaciju govoreći da se stječe dojam kako ni pravosuđe ni vlast u Srbiji ne znaju što bi s Miškovićem.

Slobin ekonomski birokrat, pa oligarh

"Ja tražim da u ovom procesu primjenjujete pretpostavku nevinosti, jer je to pravo svakog čovjeka u sudskom postupku. A ne da primjenjujete pretpostavku krivice, kao što je do sada bilo, i da ja moram dokazivati svoju nevinost." izjavio je Mišković na početku ponovljenog suđenja. Nevjerojatno slično nekim izjavama Ivice Todorića, zar ne?

Sličnosti nekadašnjih suradnika tu ne prestaju pa je i Mišković jedno kraće vrijeme proveo iza rešetaka, a pušten je da se brani sa slobode uz jamčevinu od 12 milijuna eura - rekordni iznos za srpsko pravosuđe. Iduća usporedba je, u najmanju ruku, malo nezgrapna. I Todorić i Mišković blisko su surađivali s tadašnjim vlastima.

Mišković je, međutim, jedno kraće vrijeme (šest mjeseci s početkom u prosincu 1989. godine) proveo na mjestu potpredsjednik Vlade Srbije. Kasnije će on govoriti da je Delta podržavala svaku vlast, ali da s nijednom nije bila pretjerano bliska.

Ivica Todorić Šokantna priča Top News Projekt Herkul - kako je Todorić sve upropastio

DW dalje piše: "Ne zna se tko je u pravu – oni koji tvrde da je Mišković na vrijeme shvatio da mu nije mjesto u politici, ili oni koji u njemu vide Miloševićev stroj za financiranje ratova. Kompanija Delta M osnovana je početkom 1991. Jedno je sigurno: u tadašnjem Beogradu biznis međunarodnih razmjera nije se mogao voditi protiv plebiscitarno izabranog autokrata, već samo zahvaljujući njemu. Tada je isproban model poslovanja koji će kasnije postati uzorna mustra za razne srpske tokove novca: Miškovićeva firma na Cipru posjedovala je Miškovićeve firme u zemlji. Ako je turbofolk bio zvuk jugoslavenskih ratova, onda je Miškovićev meteorski uspon od Miloševićevog ekonomskog birokrata do oligarha bio slika i prilika ratne i poratne ekonomske partiture."

Vratimo se malo na Šaranovića i njegovu anonimnost te kako je na primjeru svog nekadašnjeg šefa i suosnivača Delta holdinga (Šaranović je u Delti djelovao kao komercijalni direktor te je bio zadužen za prodaju igračaka, pojašnjava Jutarnji), naučio da je privatnost neprocjenjiva. Miškovića su početkom dvijetisućitih oteli pripadnici zloglasnog zemunskog klana i puštanje na slobodu naplatili su mu sedam milijuna eura.

Tvornica Kraš | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Svojevremeno je s Todorićem i Mercatorom planirao napraviti regionalnog trgovačkog diva, ali taj plan nikad nije ostvaren. Uzevši u obzir paralele između gazda s dviju strana Dunava, gotovo proročki zvuče riječi iz Miškovićeve autobiografije "Ja tajkun": "Tko posluje nekorektno – izgubit će. Tko nema znanja – izgubit će još prije. Tko svoj biznis veže za politiku i političare – izgubit će najprije."

Sad kad smo vidjeli da je Šaranović tek šegrt srpskoj varijanti Ivice Todorića, zaključit ćemo i da postoji određena razina koordinacije između Šaranovića i Miškovića. Jedan kreće u kupovinu dionica Kraša, samo nekoliko dana nakon što su braća Pivac objavila da će pokušati preuzeti Kraš, dok drugi razgledava Agrokor. Zapleteno je to klupko čak i prije nego se uključe razni geopolitički igrači.

Kao što je Express u prošlom broju pisao, Rusi su se okrenuli i diplomatskom pritisku službene Moskve na nemirne Slovence koji gledaju u smjeru Mercatora i njegovog vraćanja u državno vlasništvo. Bodo Rusi Sloveniji izdali račun za dobre odnose, vrišti veliki naslov u ozbiljnom, pouzdanom Delu, a tekst - ne nudeći nedvosmislen odgovor - ipak navodi na zaključak - bodo, bodo.

Nasukani Agrokor i banka iz Rusije

Od Fausta do danas, računi uvijek dolaze na naplatu. Slovenski premijer, komičar Marijan Šarec, otišao je, naime, u posjet Moskvi, a onda čuo nešto što nije želio čuti.

"Veliki dio razgovora dva premijera bio je posvećen ekonomskom polju. Unatoč mjerama EU protiv Rusije zbog kršenja ukrajinskog suvereniteta, Slovenija ostaje lojalni partner Rusije, posebno u gospodarskoj sferi. Rusija je na devetome mjestu među našim izvoznim partnerima i peta po vrijednosti inozemnih investicija. Dobri odnosi dviju zemalja obilježeni su s nekoliko velikih zajedničkih projekata koji i dalje ostaju otvoreni te kojima upravlja slovensko-ruska međuvladina komisija. Ti su odnosi, međutim, teško opterećeni položajem nasukanog Agrokora, koji je sad pod pokroviteljstvom Fortenova Grupe, koju ruske državne banke kontroliraju kao najveći vjerovnici", piše Delo.

Medvedev je razgovarao i s hrvatskim vodstvom o rješavanju problema Mercatora, ali očito nije bio previše zadovoljan rezultatima razgovora, prenosi STA. Uvjerio se je da ruski vlasnici, prije svega Sberbank, osiguravaju stabilnost poslovanja jako zadužene Fortenova grupe.

Ivica Todorić Gazda Life Pregledali smo Todorićevu policu s knjigama i našli svašta

"Bilo bi dobro, međutim, dogovoriti se kako postupiti", rekao je Medvedev te pozvao Šareca da i slovenska vlada da svoj doprinos.

Ove su riječi prilično zagonetne. Kako bi slovenska vlada mogla dati doprinos i u čemu bi se taj doprinos trebao sastojati? Kakvog bi posla Vlada imala u rješavanju dugova i poslovanja privatne trgovačke tvrtke, pa k tomu još tvrtke u kojoj najveći dio vlasništva imaju ruske banke? Šira javnost je uvjerena da je Mercator integralni dio Fortenova grupe, no to baš i nije tako. Fabris Peruško, novi šef tvrtke, nedavno je u intervjuu za Jutarnji list pojasnio probleme koji su se s Mercatorom pojavili tijekom resetiranja sustava

"Što se tiče prebacivanja imovine, implementacijom nagodbe prebačena je sva imovina starog Agrokora - osim Mercatora. Ali na tome intenzivno radimo, predali smo nadležnim tijelima EK zahtjeve što se tiče prijave koncentracije, u intenzivnoj smo komunikaciji s bankama kreditorima Mercatora i brojnim dionicima Mercatora u Sloveniji.

Tvornica Kraš | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Proces se odvija u skladu s planom i očekujem da ćemo u idućih nekoliko mjeseci i za taj zadatak, koji proizlazi iz nagodbe vjerovnika Agrokora, moći reći da je uspješno zaključen, pa privesti i konačno okončanje postupka izvanredne uprave stvarnom kraju."

Pravi pravcati gordijski čvor, zar ne? Ruski, srpski, hrvatski, slovenski interesi. Interesi strvinarskih fondova iz SAD-a. A očekivali smo da će Gazdino micanje i dolazak Rusa napokon rasplesti stvari.

 | Author: express express

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Annettebuehler 13:40 24.Rujan 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sAm ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. --------->>>> w­w­w.N­e­t­w­e­b­3.c­om