Ekonomix
2772 prikaza

Koliko najveći zarađuju po radniku

Radnik
Thinkstock
Konkretni razlozi zašto su nekima potrebni milijuni radnika za zaraditi profite, a drugima samo pola posto tog mnoštva

Najveće svjetske kompanije imaju mnogo sličnosti, ali statistika njihovih radnika nipošto ne mora biti jedna od njih. Business Insider kao ekstremni primjer navodi s jedne strane Walmart koji po prirodi biznisa mora zapošljavati milijune radnika po svojim trgovinama diljem svijeta, dok energetski div Valero godišnje posluje sa 76 milijardi dolara uz samo 0,4 posto radnika koliko ih ima Walmart. Postavlja se pitanje koji tipovi kompanija zarađuju najviše po jednom radniku i zašto?

Business Insider složio je tablicu prema podacima o kompanijama s analitičke platforme Craft.co S&P-a. Umjesto da se bave informacijama svih 500 kompanija koje se tamo nalaze, oni su se fokusirali na dvije grupe tvrtki: energetske kompanije, koje su sklone najvišim profitima po radniku, i popularnim brendovima poput Netflixa, Walmarta, Goldman Sachsa, Forda ili IBM-a.

Kraljevska palača Saudijske Arabije Jeftina nafta Ekonomix Saudijci pred kolapsom: Privatnim tvrtkama duguju milijarde

Konačni rezultati su zaprepaščujući; raspon je od manje od 100.000 dolara po radniku (Accenture, McDonald's, Starbucks, Marriott) sve do više od sedam milijuna po radniku (Valero Energy). Slijede ti isti podaci izraženi kao prosjeci na industrijskoh razini po podpodručjima poslovanja:

#1 Energija $1.79 million

#2 Zdravstvo $0.89 million

#3 Komunalije $0.81 million

#4 Roba široke potrošnje $0.70 million

#5 Financije $0.65 million

#6 Telekomunikacije $0.61 million

#7 Materijali $0.60 million

#8 Tehnologija $0.48 million

#9 Neesencijalni proizvodi i usluge $0.42 million

#10 Industrija $0.32 million

Zanimljivo je to da između sektora postoje još i veće razlike. Naftne i plinske kompanije zarađuju po radniku najmanje dvostruko više nego kompanije iz svih ostalih sektora, dok zdravstvo i komunalije također imaju visoke zarade. Vjerojatni uzrok ovakvih razlika su troškovi poslovanja.

Naftne i plinske kompanije moraju potrošiti milijarde dolara kako bi podigle pogone za bušenje i preradu ugljikovodika i još povrh toga moraju plaćati visoke poreze i naknade. Kompanije koje se bave medicinom moraju trošiti velika sredstva kako bi ostale u tržišnoj utakmici, dok komunalne tvrtke moraju održavati kompleksne infrastrukture. Usto, sve te kompanije općenito zapošljavaju specijalizirane stručnjake poput inženjera ili znanstvenika koji koštaju više od prosjeka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.