Ekonomix
2737 prikaza

Ključni ministri zaratili oko Uljanika koji propada

Darko Horvat, Zdravko Marić
Patrik Macek/ PIXSELL
Marić je ljut jer Ministarstvo gospodarstva nije kontroliralo ništa u brodogradnji; jedan za Končara, drugi za Debeljaka

Kriza u Uljaniku ozbiljno je otvorila napukline i u samoj Vladi. I to između dvojice najvažnijih ministara koji trebaju naći rješenje, ali i konačno provesti reforme, porezno rasteretiti gospodarstvo i omogućiti konkurentnije okružje poduzetnicima. 
Kako smo saznali, otkako je fotelju Martine Dalić u Ministarstvu gospodarstva preuzeo Darko Horvat, između njega i ministra financija postoji određena tenzija.

"Nisu si legli i imaju drugačije poglede na dosta stvari", kaže nam sugovornik iz Vlade, ali upozorava da se ne radi o nekim nepremostivim problemima i sukobima.

Danko Končar, Ivan Jakovčić i Tihomir Jakovina Pravi političar Top News Jakovčić i biznisi: San mu je Uljanik preseliti iz Pule

Zdravko Marić je bolje surađivao s Martinom Dalić, što nije ni čudno s obzirom na njihove ekonomske poglede. Oboje nisu bili prvenstveno političari, liberalnog su ekonomskog stava, zalagali su se za smanjenje potrošnje države, rasterećenje gospodarstva i što manje subvencija gubitaša, pa i pod cijenu otkaza.
S Horvatom je ipak drukčije jer je on prvenstveno HDZ-ovac i političar, pa pomno gleda i kakve će političke posljedice imati neke odluke.


Marića je navodno jako naljutilo što je Horvat poručio da će očistiti njegov prijedlog zakona od stvari koje idu protiv poduzetništva. Radi se o podizanju osnovice za direktore tvrtki koje je Marić predložio i koje je izazvalo bijes malih i mikropoduzetnika. 
Na kraju je Marić morao reterirati i izmijenit će dio zakona, ali i dalje smatra da su ga napali prekritički i nepošteno. A pogotovo to nije očekivao od kolega u Vladi. S druge strane, u HDZ-u i Horvat su smatrali da je Marić neselektivno pokušao stati na kraj nepravilnostima brzopleto i na štetu brojnih mikropoduzetnika.

Ta epizodica je čak završila i u medijima kad su Marićevi suradnici rekli da čak razmišlja o odlasku nakon što provede treći dio poreznih izmjena. Te nesuglasice još peglaju, ali pravi lom je nastao na Uljaniku. Nije Horvat bio direktno odgovoran za stanje, ali jest ministarstvo kroz godine. Horvat i HDZ su u početku veoma blagonaklono reagirali na krizu, otvarajući mogućnost da će se dodatno dati novac.

Štrajk radnika Uljanika i 3. maja | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Treba podsjetiti da u srpnju kriza nije eskalirala, a bilo je ideja u HDZ-u da se pomoć Uljaniku iskoristi za osiguravanje stabilnije većine u Saboru jer bi IDS sa svoja tri glasa bio “igrač s klupe” kad bude zatrebalo. 
Ministarstvo financija na čelu s Marićem je bilo ljuto jer Ministarstvo gospodarstva nije kontroliralo dovoljno dobro cijene i poslovanje Uljanika iako je pod njima i Jadranbrod, državna ustanova za brodogradnju.


A to je dovelo do toga da je Uljanik završio s 1,8 milijardi kuna gubitaka zbog loših ugovora, natukao je u prvih pola godine još 360 milijuna kuna gubitaka, sad radnici nemaju ni za plaće, a upitna je i cijela proizvodnja naručenih brodova.

"Uljanik je tražio jamstva i davao ugovore, Jadranbrod se za neke kritički osvrnuo, ali Ministarstvo gospodarstva nije provjeravalo cijene i uvjete i na kraju je Ministarstvo financija odobravalo jamstva. Sad im sve dolazi na naplatu i zato je Marić ljut", kaže nam upućeni sugovornik.

Prosvjed radnika Uljanika Čudni poslovi Ekonomix 14 direktora Uljanika: Svi su vlasnici iste privatne tvrtke


Upravo takva dosadašnja praksa i njen nastavak čak i ove godine, kad je država dala još 96 milijuna eura jamstava, a bilo je jasno da Uljanik propada, ponukala je Marića da napiše oštro pismo Horvatu.
U tom pismu, neobičnom za Marićev inače iznimno miran i staložen izričaj, otvoreno navodi da uprava Uljanika daje nedorečene, nepovezane i nekonzistentne podatke. Ne poštuju niti uvjete danog jamstva, a menadžment nije transparentan.


Kritizira zato i plan restrukturiranja, u koje je bilo uključeno u zadnjoj fazi i Ministarstvo gospodarstva, da se traže nova državna jamstva i da bi to bio prevelik teret za državu. 
I Horvat i ostali HDZ-ovci su nakon toga krenuli pomalo mijenjati svoj stav. U Vladi je, saznajemo, napravljena i jedna prezentacija u strogoj tajnosti na kojoj su izneseni brojni detalji lošeg poslovanja. Javnost nije znala da takav dokument postoji. 
Dva sugovornika su nam potvrdila da je dokument poražavajući. I za upravu, ali, jedan priznaje, i za samu državu, koja je dopustila da se takvo nešto dogodi.

"Slikovito, vidi se kako su neki brodovi dogovoreni 10 posto ispod cijene, a na kraju su zbog penala naplaćeni tek u 80 posto iznosa. Gubi brodogradilište, ali su kooperanti dobro poslovali. O tome danas nitko ne govori i zato je dobro što su policija i DORH počeli izvide. I plan restrukturanja je dobro da nismo a priori prihvatili, to je plan u kojem je prioritet nekretninski biznis", kaže nam sugovornik koji je vidio dokumente.

Uljanik | Author: Duško Mirković/PIXSELL Duško Mirković/PIXSELL

I to je još jedan dio okršaja. Iako nismo službeno uspjeli potvrditi, Horvat je sklon Danku Končaru kao strateškom partneru. S druge strane, na Marićev račun stižu optužbe da je spreman stopirati isplate Uljaniku i da mu odgovara da Uljanik ode u stečaj kako bi ga preuzeo Brodosplit Tomislava Debeljaka. Končar i Debeljak su inače na ratnoj nozi. Optužbe s obje strane veoma su ozbiljne, o njima nitko ne želi razgovarati nego HDZ uvijek ističe da su dva ministra ipak zajedno našli privremeno rješenje za Uljanik.

No prave bitke tek slijede. A tu nije dobro da dva ključna ministra imaju oprečna mišljenja i da svaki vuče na svoju stranu. U Uljaniku su otkazana četiri broda, vise poslovi i 3. maju. Iako smatra da bi brigu o jamstvima trebao voditi Horvat, Marić je na kraju rekao da je velika vjerojatnost aktivacija 70 milijuna eura jamstava. Samo dan ranije Horvat je pričao o 30 milijuna eura.

S druge strane, Horvat je novinarima rekao da je razgovarao glavnim državnim odvjetnikom i da je pokrenuo “određene aktivnosti”. Kako smo pisali prvi u prošlom broju Expressa, policija i DORH su pokrenuli izvide i sakupljaju podatke. Ali Horvat je poslao i još jednu poruku, da će ovisno o radu policije vidjeti što će dalje. Izvidi mogu trajati mjesecima, plana restrukturiranja nema, Vlada je djelomično u sukobu s Končarom, ratuju IDS i HDZ, međusobno ministri... Sve to ne daje mnogo nade za Uljanik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.