Ekonomix
747 prikaza

Kinezi stali u red: Trumpov zet za 500.000 dolara nudi vize

Jared Kushner
REUTERS
Sestra Trumpovog zeta koji drži tri kuta Bijele kuće, investitore zove pozivajući se na brata i na Trumpa

Nicole Kushner Meyer, sestra Jareda Kushnera, savjetnika i zeta Donalda Trumpa, nastupila je u subotu u Pekingu, reklamirajući projekt Kushnerovih u New Jerseyju. Nimalo usput obećavši da će svatko tko investira najmanje pola milijuna dolara, dobiti vizu za SAD. Riječ je o tzv EB-5 vizi, koja garantira "green card" za useljenika koji investicijom pomognu stvaranju radnih mjesta za Amerikance. Zato i reklama u pekinškom hotelu Rit-Carlton: "Investirajte 500.000 dolara i uselite u SAD!"

Ovakvim sredstvom u svom poslu koristi se i Trump. Stranci, posebno bogati Kinezi, na ovaj način vizu smatraju dijelom putne karte u SAD, što na kraju dovodi do stranih investicija u nekretninske projekte u Americi. Stvar postaje zanimljiva ako se uzme da je Trump u predizbornoj kampanji obećavao manje useljavanja u zemlju, a djelomično zbog toga program EB-5 žestoko kritiziraju obje stranke u Kongresu. Parlamentarci prigovaraju da se ovime suštinski američko državljanstvo prodaje bogatim strancima.

Ivanka Trump Trumpovi teškaši Top News Ivanka i Jared 'teški' su milijardu dolara

Posljedično, posljednjih se dana događaju takve stvari da Nicole Kushner na predstavljanju projekta u Pekingu istakne da bi zainteresirani morali požuriti jer bi se u skoro vrijeme najniža investicija za EB-5 mogla povisiti. Ona je rekla i to da je njen djed također bio imigrant, te da je svoj biznis podigao iz ničega. Ovakva stvar neopisivo skandalozna bila bi i u jednoj Hrvatskoj.

Naime, ona je potencijalnim investitorima naglasila da je njen brat visoki dužnosnik u Bijeloj kući, a Donalda Trumpa, iako ga nije imenovala, prikazala je njegovu fotografiju u trenutku dok se pozivala na "ključne donositelje odluka" o programu EB-5. Projekt Kushnerovih značio bi izgradnju stanova i komercijalnih sadržaja, za koji bi im trebalo prikupiti samo nešto manje od jedne milijarde dolara. Plan im je da 15 posto od toga bude novac iz inozemstva.

U projekt je bio uključen i sam Jared Kushner, sve dok nije ušao u Bijelu kuću. Njegov odvjetnik Blake Edwards kazao je da on nije više u tom poslu, da je svoj udio prodao svojoj obitelji, čime niti on niti njegova supruga niti njegova djeca nemaju od tog posla nikakve koristi. Za to ga inače optužuje Ured za Vladinu etiku. Skup u Pekingu organizirala je kineska tvrtka za useljavanje u SAD, Qiaowai, i ispočetka je bio otvoren za javnost. Da bi u jednom trenutku novinari Washington Posta i New York Timesa bili zamoljeni da odu.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.