Ekonomix
85 prikaza

Kineski Rupert Murdoch: Širi svoje carstvo i van Kine

Jack Ma
Wikipedia
Kineski poduzetnik već je kupio neke kineske medijske kuće, a ulaže i u tvrke izvan Kine

Kineski poduzetnik Jack Ma je osnivač poznatog servisa za online prodaju Alibaba. Krajem prošle godine kupio je The South China Morning Post za 266 milijuna dolara. Također, želi i udio u kineskom poslovnom magazinu Caixin što je navelo mnoge medije da ga prozovu kineskim Rupertom Murdochom. 

No, nisu ovo jedine medijske kuće koje je Ma kupio u proteklih nekoliko godina. U samo posljednje tri godine Ma je kupio udjele u mnogim novinama i online portalima kao što su Business Review, China Business Network i Youku Tudou. Uložio je i u mnoge projekte na društvenim mrežama i aplikacije. 

Njegovo poslovanje širi se i van granica Kine pa je prošle godine uložio 200 milijuna dolara u Snapchat i 215 milijuna dolara u popularnu aplikaciju za chatanje Tango.

Unatoč glasinama da želi postati kineski medijski magnat, Ma opovrgava te tvrdnje, a činjenica je i da kineski mediji imaju puno veća ograničenja od američkih. 

Kupnjom medijskih kuća Ma će steći jači utjecaj u poslovnom svijetu i veze koje mu mogu donijeti još unosnije poslove. No, usporedba s Murdochom zasada je neutemeljena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.