Ekonomix
1501 prikaza

Kina odogovorila na nove Trumpove prijetnje: Čekamo te

Donald Trump
1/2
LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Zasada još nije jasno koja će vlada prva odstupiti iz ovog sukoba, a obje ekonomije mogu podnijeti nametnute tarife

Američki predsjednik Donald Trump ne prestaje sa prijetnjama. U trgovinskom ratu s Kinom najavio je nove velike carinske tarife ako Peking ne zaustavi svoje akcije. Naredio je trgovinskom odboru da pripremi listu novih kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara koje će pogoditi carinskim tarifama od 10 posto.

"Nalažem odboru za trgovinu da identificira 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda na koja ćemo dodatno staviti carinske tarife od 10 posto. Nakon što legalni proces bude završen, ove carine će zaživjeti, ako Kina odbije promijeniti svoju praksu, i ako nastavi inzistirati na nametanju novih tarifa koje je nedavno najavila", naglasio je Trump

Ova objava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Trump najavio kako će 50 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda pogoditi carinskim tarifama od 25 posto od 6. srpnja. Nove carinske tarife odgovor su na istragu koju je proveo trgovinski odbor oko kineske krađe američkog intelektualnog vlasništva, piše Business Insider. 

Donald Trump Ovako je bilo i '30-ih Ekonomix Trgovinski rat: Europa nema izbora, okrenut će se Kini

Nakon Trumpovih najava, Kina je pak najavila odmazdu i carinske tarife na nove američke proizvode u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Također obećali su kako će i dalje zadržati svoj čvrst stav oko američkih mjera. 

Kinesko ministarstvo trgovine brzo je reagiralo na Trumpovu objavu, i optužilo SAD za "ekstremni pritisak i ucjenjivačko ponašanje" te su upozorili "kako će snažno dogovoriti".

Te Trumpove tarife, za koje američka vlada kaže kako su kazna za krađu intelektualnog vlasništva, Kinu će pogoditi u dva vala. Više od 800 proizvoda u izvozu, vrijednosti 34 milijarde dolara, bit će pogođeno carinskim tarifama s početkom 6. srpnja. Ostalih 280 treba proći period javnog razmatranja, piše CNN.  

Kineske carinske tarife, između ostalog, mogle bi pogoditi agrikulturne proizvode, automobile i morsku  hranu.

"Ako SAD predstavi svoju novu listu, Kina će biti prisiljena jako odgovoriti, i pokrenuti opsežne mjere koje će odgovoriti američkim iste količine i kvalitete", stoji u izjavi kineskog ministarstva trgovine. 

Donald Trump NASTAVLJA SE Top News Trgovinski rat na vrhuncu - nove carine od 50 milijardi dolara

U Trumpovoj izjavi je naglašeno kako kineski odgovor pokazuje da Peking nema planova odgovoriti na optužbe oko krađe i na podizanje napetosti.

"Ove posljednje kineske akcije pokazuju njihovu odlučnost da održe SAD trajno u nepovoljnom položaju, što se reflektira u našoj masivnoj 376 milijardi dolara teškoj trgovinskoj neravnoteži. To nije prihvatljivo. Moramo poduzeti daljnje korake kojima bi potaknuli Kinu da promijeni svoju nepravednu praksu, otvori svoja tržišta američkim dobrima i prihvati balansirani trgovinski odnos sa SAD-om", naglašava Trump. 

Kao dodatak ovom drugom setu tarifa, Trump je priprijetio i trećim. Prijetnje pokazuju i mogući kolaps razgovora s kojima bi se zapravo trebao izbjeći ovaj trgovinski rat. Trumpova delegacija inicijalno je postigla preliminarni dogovor sa svojim kineskim kolegama kojim bi se odgodilo nametanje američkih tarifa na kinesku robu, ukoliko Kinezi počnu kupovati američku robu. 

No Trumpova odluka da nastavi s ovim tarifama dovela je do kolapsa sporazuma i još jedne eskalacije trgovinskog rata. Eskalirajući konflikt između ove dvije ekonomije uzbunio je svjetska tržišta i kompanije. 

Xi Jinping Teške brige Ekonomix Nova knjiga otkrila čega se sve boji kineski predsjednik

Kina je suočena s velikim izazovom, s obzirom kako više svojih proizvoda izvozi u SAD, u vrijednosti od 505 milijardi dolara prošle godine, nego što SAD izvozi u njihovom smjeru, samo 130 milijardi dolara. 

Možda će Peking pronaći nove mjere odgovora na ove Trumpove prijetnje. Možda i otežati funkcioniranje američkim kompanijama koje ovise o velikom kineskom tržištu. Pokazali su spremnost da to isto naprave i s kompanijama iz Južne Koreje tijekom prošlogodišnjeg razdoblja povećanih tenzija između ove dvije azijske zemlje. 

Američki brendovi poput Applea, GM-a i Boeinga imaju veliko tržište u Kini. Početkom ovog mjeseca u razgovoru za CNN, direktor Applea Tim Cook, rekao je kako ne očekuje da će ovaj trgovinski rat biti velikih razmjera i da će pogoditi njihovo tržište iPhonea, čiji se dijelovi sastavljaju u Kini. 

No analitičari upozoravaju kako zasada još nije jasno koja će vlada prva odstupiti iz ovog sukoba, a predviđaju kako će obje ekonomije moći podnijeti utjecaj nametnutih carinskih tarifa. 

"Nijedna strana neće pasti na koljena, što je jedan od razloga zbog kojeg bi ovaj rat mogao potrajati. Kineski vođe bit će odlučni da ne pokažu kako su pokleknuli pred međunarodnim pritiskom", napisali su u svojim bilješkama istraživači iz Capital Economics.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.