Ekonomix
6279 prikaza

Kerumov stečaj: Što će biti s gotovo dvije milijarde duga?

Željko Kerum u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
Pet godina i 10 mjeseci bivši "spli'ski poteštat" odolijevao je zakonu, matematici, ekonomiji.. sve do sada

Kerum je konačno otklizao u stečaj, čak pet godina i 10 mjeseci otkako je Kerumu d. o. o. blokiran račun. Vijest donosi Slobodna Dalmacija koja navodi da je presudilo 381.000 kuna dugova tvrtke Željka Keruma prema tvrtki "Kanaan" iz Donjeg Miholjca. Podatak je fascinantan iz niza razloga. Prvo to što je riječ o tvrtki koja tih 381.000 kuna od Keruma traži na ime neplaćenih vrećica čipsa i flipsa, pa se čovjek mora pitati koliko to brdo mora biti da bi se došlo do tog iznosa.

Drugi je razlog fascinantnosti podatka to što je riječ o zapravo tričavom iznosu u odnosu na 285.755.275 kuna na koliko je blokiran račun Keruma d. o. o. Treće, iznos je posebno tričav u odnosu na 1,7 milijardi kuna na koliko su se dugovi tvrtke Željka Keruma popeli sa zateznim kamatama još prije četiri godine. Konačan fascinantan element priče o Kerumovom odlasku u stečaj je uopće starost duga, skoro šest godina, iako je zakon takav da bi tvrtka u stečaj morala ići ako je blokirana, ako nije plaćala dugove posljednjih 120 dana.

Milan Bandić i Ivan Čehok Remetinečka bojna Top News Miljenici birača: Lokalni šerifi s krim dosjeima

FINA je zahtjev za stečajem podnijela ovog listopada zato što je Kerum godinama stečaj izbjegavao predstečajnom nagodbom, iako je ona cijelo to vrijeme bila nepravomoćna. Na kraju je tek u svibnju 2018. predstečajna nagodba pravomoćno odbijena i tek tada je krenuo teći rok od 120 dana. Pet godina ranije, 2013., u doba kad je nepravomoćno sklopio predstečajnu nagodbu, Željku Kerumu lako moguće da nije bilo niti u peti da bi na kraju moglo ispasti ovako.

Ne jedan novinar doživio je vrlo neugodne Kerumove verbalne ispade kad bi ga pitao što je s dugovima. Express je pisao povodom takvog jednog ispada u travnju prošle godine, kada se bivši gradonačelnik obrušio na kolegicu Ivanu Šilović.

"Vidite gospođo, to što vi govorite je neistinito i neutemeljeno. Za to što govorite vi možete odgovarati i ostati bez svoje plaće pa ćete vi onda biti dužni i što onda? Onda ćete poslije plakati. Morate govoriti istinu", verglao je Kerum izbačen iz takta.

Željko Kerum | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

A iz takta ga je izbacila puka primjedba novinarke: "Kažu da ste jako puno dužni." O Dragi Miljušu da se i ne govori, o novinaru o kojem se i izvan Hrvatske znalo pisati kao o "novinaru kojega vole mrziti splitski gradonačelnici". Konkretno, jedan od najgorih ispada prema njemu Kerum je imao 2015. godine kad je Miljuš primijetio samo to da je bivši gradonačelnik kupio Mercedese sebi, supruzi i sinu, ovaj treći navodno vredniji od 300.000 eura.

Iz ove perspektive vidi se da je to bilo usred tog višegodišnjeg razdoblja koje je sada okončano proglašenjem stečaja. Kerum je tada krajnje vulgarno, ne niti pretežno maštovito, izbombardirao Miljuša SMS porukama. Danas je, međutim, otvoren postupak koji prijeti da se onih 844 vjerovnika namiruju prodajom ili zabilježbom nekretnina Keruma d. o. o. u Milni, Supetru, Splitu, Zadru, Zagrebu, Trogiru, Drnišu i Dubrovniku. 2013. godine zapravo se još moglo i učiniti da bi se Kerum mogao nekako i izvući bez stečaja.

Otvorio je prodavaonicu koja je trebala predstavljati novi početak. Za to što do novog početka nije došlo Željko Kerum je poslije krivnju svaljivao na Hypo banku. A grijeh banke je bilo samo to što se žalila na predstečajnu nagodbu jer je primijetila da je njegova tvrtka bila jamac za kredit podignut za Hotel Marjan, projekt za koji su po Splitu Keruma godinama upozoravali da se zaletio, da se jako zaletio.

Prvi milijun Top News Tajne milijuna: Kako su se obogatili najbogatiji Hrvati

Prošle godine, konačno, tvrtka Kerum d. o. o., stoji u financijskom izvještaju, imala je kumulirani gubitak od oko 231 milijun kuna i nešto manje od pola milijarde kuna starih dugova.

Prošle godine činilo se da je Kerum nešto uspio napraviti jer je Visoki trgovački sud prihvatio njegovu žalbu na rušenje nepravomoćne predstečajne nagodbe. Čitav proces trebao se vratiti na početak, trebalo je složiti novi plan restrukturiranja i reprograma dugovanja. Na stranicama Fine bio je već objavljen popis 844 vjerovnika Keruma d.o.o., a financijska rupetina iznosila je milijardu i šesto milijuna kuna. HRT-u 130.000 kuna, gradovima tri milijuna kuna, Gradu Splitu od toga 1,2 milijuna kuna.

Općinama je bio naveden dug od stotinjak tisuća kuna, komunalnim društvima gotovo 400.000 kuna. Raznim podružnicama Hrvatskih voda stajalo je da je dužan 1,7 milijuna kuna, s tim da su dalmatinski ogranci ujedno i najveći vjerovnici. Iz javno dostupnih dokumenata se vidjelo da su vjerovnici većinom glasova plan objavljen na stranicama Fine prihvatili u siječnju 2014. godine. Trebale su se spojiti tvrtke Kerum d.o.o. i Neva Kerum d.o.o. što je trebalo olakšati poslovanje.

Željko Kerum s pršutom | Author: Facebook Facebook

U reprogramu dugovanja najmanje bi izgubila Zagrebačka banka, najveći pojedini vjerovnik. Hrvatska poštanska banka pristala je na oprost više od tri i pol milijuna kuna kamate dok bi ostatak dugovanja od gotovo šezdeset milijuna kuna Kerum d.o.o. otplaćivao uz poček od jedne godine. Dugovanje prema vjerovnicima u državnom vlasništvu od sedam milijuna kuna Kerum bi umanjio za zatezne kamate, a zatim za 30% što bi na kraju dovelo taj dug na 4.611.165 kuna.

Ministarstvo financija je također bilo voljno Kerumu izaći u susret. Trebali su mu oprostiti zatezne kamate na dugovanja, zatim neuplaćene iznose za prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja i dodatnih 30% preostalih dugovanja. Obveze prema ostalim vjerovnicima, a većinom je tu riječ o dobavljačima, umanjili bi se za zatezne kamate i dodatno za 30%. Ukupno su ostali vjerovnici Kerumu trebali oprostiti gotovo 40 milijuna kuna. Neva Kerum d.o.o. imala je sličan plan reprograma.

Prema financijskim izvješćima Keruma d.o.o. dugoročna dugovanja stagnirala su 2014. i 2015. godine te se kreću oko 313 milijuna kuna. Međutim, kratkoročne obveze su nešto porasle u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu. Obveze prema dobavljačima su porasle na 142 milijuna kuna, a obaveze za poreze, doprinose i slična davanja skočile su na 20 milijuna i petsto tisuća kuna.

Kuća Miroslava Kutle Sad imaju sve Life Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

"Kratkoročne obveze prema dobavljačima čine 77,2 % ukupnih kratkoročnih obveza Društva, a odnose se na obveze prema domaćim i inozemnim dobavljačima za nabavku materijala, roba i usluga", stoji u financijskom izvješću što ga potpisuje Goran Sapunar. Pregledom individualnih dužnika dolazimo do velikih brojki. Bivšoj Kerumovoj supruzi, Anki Kerum, Kerum d.o.o. je dužan 25 milijuna kuna. Hotelu Central, u vlasništvu Anke Kerum, dužni su dodatnih 72 milijuna kuna.

Kerum d.o.o. dužan je usto i Jokeru d.o.o., čiji je osnivač Željkov sin Joško, 182 milijuna kuna. Zabilježena su i dugovanja gradovima od Dubrovnika do Zagreba. Kerum d.o.o. dužan je i Gradu Splitu daleko više nego milijunski iznos, pa je utoliko bila i egzotičnija najnovija gradonačelnička izborna kandidatura Željka Keruma koja je na kraju za dlaku izgubila od kampanje Andre Krstulovića Opare.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.