Ekonomix
212 prikaza

Kaže ekipa u finim odijelima da pad 14 posto i nije neka frka

Canva
Pa, u usporedbi sa strmoglavljivanjem 57 posto u posljednjoj kataklizmi, ili 49 posto pada nakon histerije dotcoma, i nije. Ali, hoće li stati na 14?

Ponedjeljak 19. listopada 1987. proglasiše crnim jer su dionice pale 22 posto. U danu. Korekcija, kako ljudi u finim odijelcima (počesto na kokainu) iz nepoznatog razloga nazivaju jači pad cijena dionica, stala je na oko 35 posto u odnosu na prethodni vrh. Histerija dotcoma se početkom dvijetisućitih ispuhala za 49 posto, S&P 500 je u ožujku 2009. u odnosu na vrhunac iz listopada 2008. bio niži 57, a zbog nedavne pandemije više od 30 posto. Tako – savjet ne tražim, niti bih ga dao – jedan od besplatnih servisa na čije sam mudrosti (kao i navlakuše) pretplaćen kaže da, u odnosu na posljednji vrhunac iz prosinca 2021., pad od 14 posto i nije neka frka.

Bio sam prezauzet aktivnostima zbog nove knjige, pa nisam pomno pratio (zato sam pretplaćen na mudrosti i navlakuše nekoliko portala), no Google je pao 10 posto, Microsoft 8, najsjajnija zvijezda umjetne inteligencije, Nvidia, 18 posto, a Chevron, Ford i, pobjednica igara covida, Moderna, ispatiše 13, 19 i, opa, 30 posto.

 | Author: Canva Canva

Nakon takvih vijesti pogledam što kaže najtrivijalniji podatak, odnos cijene i zarade, price/earnings, PE. Po kriteriju prosječne dobiti u deset godina, i ne uvedemo li u kavansku analizu sve druge rizike, PE indeksa S&5 500 je za mene preskupih 28,48. Gledano samo posljednjih 12 mjeseci 24,59. Tu se negdje kreće i PE mnogih dionica na koje su mnogi stavili lovu očekujući da će luđi kockar platiti više. Opet kažem – savjet ne tražim, niti bih ga dao – u ovom se trenutku nadam da će kockari nastaviti prodavati po sve nižim cijenama. Ne tako davno Google i Facebook su se mogli kupiti na PE 12, sjećam se da sam s investitorom (ne kockarom, nego investitorom) komentirao da nije valjda da svijet očekuje da će se firme s takvim potencijalom tržiti i na PE 7. Tada nisam imao novca koji mi sigurno dugo vremena neće trebati, pa nisam uložio, a sad nekako mislim da bih na PE 12 investirao. Pogotovo u firme s dužom poviješću dobre dividende.

Moj dragi Span, kojeg sam kupio po nešto manje od 45 eura, a nisam prodao na 70, blizu je moje kupovne cijene. Ali, uz dividendu, nakon oporezivanja nešto manje od 1,2 eura i, vjerujem, uz utemeljenu nadu da će dividenda rasti, rekao bih da su moje muke bitno manje od muka kockara koji nisu ni pokušali izračunati koliko kompanija vrijedi, nego su se samo okladili da će netko pristati platiti više.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.