Ekonomix
494 prikaza

Kako se svijet 'navukao' na dugove

Dolari
Goran Ferbezar/PIXSELL
Osam godina nakon financijske krize, globalna ekonomija je i dalje preplavljena rekordnim dugovima.

Trilijune, odnosno milijune milijardi dolara su visoki javni dugovi koji su uveliko porasli otkad je financijska kriza potresla svijet prije osam godina, navodi McKinsey Global institut.

Telegraph je za tu priliku izradio aplikaciju na kojoj se može vidjeti točno stanje javnog duga diljem svijeta. 

Inače, priča o stanju svjetske ekonomije počiva na tome da su novonastala tržišta počela krcati u dugovima, dok su razvijene zemlje pokušavale smanjiti teret koji se skupio zbog spašavanja od strane banaka i godina stagnirajućeg ekonomskog rasta.

Banka međunarodnih nagodbi kalkulira da su državni dugovi u skupini G7 zemalja porasli za 40 posto od 2007. godine.

Niti jedna razvijena ekonomska sila nije uspjela smanjiti dug u odnosu na BDP, u što su uključeni dugovi vlada, ali i privatnih osoba. 

Dug je uvelike deformirao Europu, no ni ostatak svijeta nije ostao netaknut. Tako je Kina, primjerice, učetverostručila dug od 2007. godine, koji se povisio na 28 trilijuna.

Budući da su dugovanja dosegla vrhunac u posljednjih 200 godina, stručnjaci upozoravaju da svijet treba novi val poreza na štednju i rast inflacije kako bi konačno popločao put do oporavka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.