Ekonomix
2766 prikaza

Kako je Soros sakrio milijarde koje nitko ne može taknuti

George Soros
REUTERS
George Soros je zadnjih godina od porezne uprave sakrio gotovo 20 milijardi dolara

George Soros legalno je sakrio 18 milijardi dolara kojima se porezne vlasti u Americi nikada neće moći niti približiti. 

Wall Street Journal objavio je da Soros u privatnoj humanitarnoj organizaciji drži količinu novca koja je veća od ekonomija Jamajke ili Albanije, a poreznici tu ogromnu količinu novca nikada neće moći oporezovati.

Soros je u proteklih nekoliko godina više od 19 milijardi dolara prenio iz svog investicijskog fonda u fondaciju Otvorenog društva. Kako piše Wall Street Journal, kada osoba donira neodređenu imovinu privatnoj fondaciji, na poreznoj prijavi može zadržati 20 posto svoje tržišne vrijednosti i to može vrijediti pet godina. 

Kada je Kongres eliminirao jednu poreznu olakšicu 2008. godine, investitori su dobili nalog da do 31. prosinca 2017. godine plate akumulirane poreze. Nakon što je Soros iskoristio ovaj porezni manevar, ispada da ne duguje ništa IRS-u, američkoj poreznoj upravi.

Donatori na ovaj način svoj novac mogu kontrolirati godinama, pa čak i desetljećima, jer fondacije mogu angažirati i članove obitelji da upravljaju tom 'djelatnošću'. Ukratko, novac u obitelji Soros može ostati zauvijek. Mediji inače pišu kako sličnu metodu Sorosevoj koristi i vlasnik Facebooka, Mark Zuckerberg.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.