Ekonomix
19891 prikaza

Kako je Plenki zauvijek sakrio sve tajne Agrokora

Andrej Plenković
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Lex Agrokorom Plenković je spriječio da netko izvana otkrije sve papire iz Agrokora i što se tamo svih ovih godina događalo

Mnogi su insajderi uvjereni da će Antonio Alvarez III. plesati vrlo kratko: prema njihovu mišljenju, Vlada će vrlo brzo aktivirati "lex Agrokor". "Naravno da će to učiniti. Pa zašto bi ga inače pisali? Zar vi mislite da će oni dopustiti nekome da uđe u kompaniju tog profila, da čeprka po svim dokumentima, bijelim i crnim knjigama, kojih vjerojatno ima, bilo bi nelogično da ih nema, a onda sa svim tim tajnama uradi što hoće... Tako nam je tvrdio odličan poznavatelj prilika vezanih za Agrokor početkom prošlog tjedna i velikim se dijelom sve to i ostvarilo - samo čekamo što će biti s Alvarezom.

No, procjena našeg sugovornika imala je logike. Kako je sredinom ‘90-ih godina Sabor izglasao zakon koji je važio jedan dan, pa Todoriću omogućio uvoz soje bez plaćanja prelevmana, čime je njegova soja postala najkonkurentnija na tržištu? Zašto je Sabor taj zakon ukinuo već drugog dana i time onemogućio svima drugima da postupe kao i Todorić?

Što je Todorić kao kontrauslugu dao političkoj eliti? Zašto je taj čovjek 25 godina šutio? Zašto je zazirao od javnosti? Je li se bojao pitanja na koje neće moći odgovoriti, milijuna čije podrijetlo neće moći dokazati? U toj igri Todorić nije bio sam, s njim je bila sva politička elita tuđmanovske i posttuđmanovske Hrvatske...

Antonio Alvarez, krizni šef Agrokora Prvo obraćanje Ekonomix Krizni šef: 'Nema jamstva da ću uspjeti spasiti Agrokor!'

Tko god je osmišljavao koncept Agrokora, napravio je jednu, za državu možda fatalnu, pogrešku. Stavio je sva jaja u istu košaru. To se ne radi. Sva su hrvatska jaja sad u Todorićevoj košari, a ona u ruskim rukama. Bez ulaska u velike ekonomske teorije, možemo zamisliti kako s Konzumovih polica naglo nestaju proizvodi Podravke ili Kraša, a na njihova mjesta stupaju jeftiniji proizvodi subotičkog Pionira...

Slavko Linić nedavno nam je u emisiji u studiju 24sata rekao kako vjeruje da Rusi, osim geopolitičkih interesa vezanih za plin i naftu, imaju jasan interes ulaska na hrvatsko tržište. Oni mogu, osobito u vrijeme turističke sezone, na našemu moru plasirati svoje poljoprivredne proizvode, ali imaju interes da preko našeg retaila plasiraju i proizvode iz Srbije, koja im nije uvela sankcije, pa s Rusijom ima sve razgranatiju trgovačku i poljoprivrednu razmjenu.

No u prvom planu ostaje energetika. Rusija s Agrokorom ima jak adut. Oni mogu popuštati na Agrokoru kako bi dobili ustupke na drugim područjima, HERA im je nedavno dala dozvolu za prodaju električne energije", prije svega, političke, a onda i u energetskom sektoru, no mogu i zatezati...

Geopolitika je bila u središtu diskusije i u Saboru, prilikom rasprave o "lex Agrokoru", čiji je važan cilj izbacivanje Rusa iz igre. SDP-ovac Željko Jovanović opalio je po Plenkoviću. "Ovo je posljedica vašeg manekenskog hoda po Ukrajini", rekao je Jovanović. Plenković mu je poručio kako nema pojma.

"Vaša aluzija na Ukrajinu je iritantna. Govoriti o tome kako se šećem po Ukrajini...vi nemate pojma. Nemate pojma o vanjskoj politici i na čemu se temelji međunarodni poredak nakon 1945.", rekao je Plenković i izazvao smijeh oporbe. No bi li Plenković s ovakvim Agrokorom danas u Ukrajini izgovorio one iste riječi? Ostane li Antonio Alvarez III. upravnik Agrokora, sudbina te kompanije bit će usko vezana s voljom Vladimira Putina. To ruskoj strani daje širok manevarski prostor.

Ona tad postaje gospodar trgovačkih polica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Postaje, umjesto Todorića, najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj i drugi najveći u Srbiji. Ruske će banke gospodariti radnim mjestima, poljoprivredom i političkim utjecajem. Imat će pod kontrolom Baranju, i to ne samo zemlju i vinograde Belja nego i sudbine ljudi, jer su one identične Belju. Geopolitičko značenje Agrokora ne proizlazi samo iz retaila (trgovački lanci), proizvodnje i poljoprivrede, nego i iz nekih drugih sfera.

Sad definitivno Ekonomix Rusi spašavaju Agrokor, ali ruše Todorića i upravu

"Agrokor vam je godinama država u državi. Nije samo država izlazila Todoriću u susret nego je i Todorić izlazio u susret državi, strankama, moćnicima. Što se sve može naći čeprkanjem po Agrokorovim knjigama? Kako su i zašto toliki bivši državni dužnosnici tamo našli angažman? Kako su toliki ljudi iz Agrokora završavali u vladama i drugim tijelima vlasti? Zašto su mu tolerirana neplaćanja dugova, poreza, emitiranje bonova i drugih sličnih platežnih sredstava", pita jedan naš sugovornik.

To je, dodaje, glavni razlog zbog kojeg Vlada neće dopustiti Alvarezu i Sberbanku efektivni ulazak u Agrokor nego je aktivirala "lex Agrokor", koji u predvorju carstva ne ostavlja samo banke koje traže svoj novac nego i radoznale oči koje kopaju po najskrivenijim tajnama države. U tim se informacijama krije velika moć.

Već je Božo Petrov, psihijatar iz Metkovića, u slobodno vrijeme predsjednik Sabora, čitajući novine, navodno došao do dokaza kojima bi Todorića mogao izvesti pred sud. A do kakvih bi papira onda mogli doći ruski ljudi, koji su sve samo ne obavještajni amateri? Agrokor je srce tajne. Tko uđe u nj, taj je Gazda.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • žoze 23:30 09.Travanj 2017.

    Lex Agrokor nije ništa drugo nego prepisani Zakon iz bivše države koji se zvao Zakon o prinudnom poravnanju,stečaju i likvidaciji objavljen u službenom listu SFRJ 84/89 ,pogledajte čl 7 tog zakona i ostale ćlanke od 13 pa nadalje gdje piše ... prikaži još! o prinudnom poravnanju. Zanima me da li će autori naplatiti autorsko pravo za zakon koji su prepisali.