Ekonomix
125 prikaza

Kako Hrvatska može postati europski 'tigar'?

WinDays 16
Microsoft
Na WinDays konferenciji raspravljalo se kako ostvariti gospodarski rast i pretvoriti Hrvatsku u europskog 'tigra'

Po uzoru na azijske tigrove - Tajvan, Hong Kong, Južnu Koreju i Singapur koji su ostvarili nevjerojatan gospodarski rast između 60-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća i to ponajviše zahvaljujući ulaganju u obrazovanje stanovništva i izvoz u visokorazvijene zemlje - na WinDays konferenciji raspravljalo se kako od hrvatskog gospodarstva učiniti isto čudo.

"Najveći ograničavajući faktor stvaranja nove vrijednosti je regulacija koja većinom datira iz prošlog stoljeća, a u pojedinim slučajevima čak i iz pretprošlog stoljeća. Ne mislim da treba deregulirati sustav, ali bi trebalo postaviti okvire koji prate suvremeno poslovanje. Za bolji ukupni rezultat trebaju nam ljudi koji stvari rade na novi drugačiji način i bit će primjer drugima", naglasio je Saša Cvetojević (ZIP) koji je i sam imao puno iskustava u administrativnim problemima tijekom pokretanja posla. 

"U razvijenom svijetu je normalno da rast BDP-a iznosi od 3 do 4 %, a u Hrvatskoj je to zasad nedostižna brojka. Zadnjih pet/šest godina smo daleko najgori u Europi po rastu BDP-a. Samo da smo radili stvari kako treba, bez prevelikih inovativnih reformi, naš BDP je mogao biti veći za 17 %, što bi značilo 20 do 25 % veće plaće za sve zaposlenike", izjavio je Nenad Bakić (Selectio) te zaključio kako bi za Hrvatsku bilo sasvim uredu da u europskom gospodarstvu ima ulogu spretne i okretne kune. 

WinDays 16 | Author: Microsoft Microsoft

U raspravu o nužnosti promjene postojeće percepcije poduzetništva u društvu uključio se i Emil Tedeschi (Atlantic Group) koji je naglasio kako situacija u kojoj je država i dalje najveći poslodavac, a pri tome nema sustav nagrada i sankcija za svoje zaposlenike, ne može biti efikasna. Jednako tako, zanimalo ga je kada će se sindikati založiti za one najbolje u svojem sustavu i kada će se konačno početi pričati o kreiranju novih radnih mjesta, a ne o grčevitom zadržavanju postojećih.

Kompanije se danas mijenjaju brže nego ikada, prisvajaju nove poslovne modele, razvijaju nove ideje. S liste Fortune 500 firmi od prije 20 godina danas velika većina ne postoji, što dovoljno govori o tome kako se trendovi mijenjanju brzinom svjetlosti te kako je sposobnost poslodavca da se prilagodi novim uvjetima neophodna. 

Svi sugovornici složili su se kako Hrvatska ima odličan geopolitički položaj, što je dobar preduvjet da postane „tigar“, no ono što je potrebno jest strategija u kojem smjeru se želi razvijati. Uz potrebnu odlučnost u donošenju reformi vezanih uz obrazovanje, gospodarstvo i pravni sustav, Hrvatska ima velikih šansi postati europski tigar. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.