Ekonomix
1035 prikaza

Kako Fifa zarađuje i troši svoje silne milijune

Nogometna lopta
Daniel Karmann/DPA/PIXSELL
Dok Fifu istražuju američke i švicarske vlasti zbog korupcije, proučavamo koliko točno zarađuje ova krovna nogometna organizacija

14 osoba, uključujući visoke dužnosnike, optuženo je da su primili mito, bili korumpirani i prali novce  i to u protuvrijednosti od više od 150 milijuna dolara tijekom 24 godine.

Kad čujete o kojoj je svoti riječi, možete se zapitati kako uopće multimilijunska organizacija iz Zuricha zarađuje novce i na što ga sve troši. Između 2011. i 2014. godine, Fifa je ostvarila prihod u iznosu od 5.718 milijuna, dok je potrošila 5.380 milijuna. Najviše su zaradili tijekom Svjetskog prvenstva (čak 4.826 milijuna), na kojem su i najviše potrošili (2.312 milijuna), a nakon svega ostalo im je 338 milijuna operativnog profita.

Američki dio istrage usredotočio se na korupciju među članovima Concacafa i Conmebola, izvršnih tijela koja predstavljaju državne udruge uzduž Amerika i Kariba. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja prošlog Svjetskog prvenstva, svaka nacionalna podružnica primila je najmanje dva milijuna dolara od Fife, dok je kontinentalna federacija primila 17.5 milijuna. Tako da su sve organizacije na američkom kontinentu primile ukupno 137 milijuna u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Fifin predsjednik  Joseph S. Blatter | Author: Patrick Seeger/DPA/PIXSELL Patrick Seeger/DPA/PIXSELL

U međuvremenu se švicarska istraga usredotočila na odluku da Rusija i Katar budu domaćini sljedećih svjetskih prvenstava (2018. i 2022. godine), a bilo kakve nesigurnosti i sumnje u vezi ovog vodećeg nogometnog natjecanja predstavljaju veliku brigu za organizaciju. 

Fifini financijski izvještaju jasno ukazuju na to u kolikoj se mjeri organizacija oslanja na prihode koje dobiva od prvenstava, a Svjetsko prvenstvo je najunosniji sportski događaj na svijetu. Kvalifikacije i samo prvenstvo donijeli su tijekom četiri godine koje su prethodile prošlom prvenstvu 4.8 milijarde, a nakon što su svi troškovi uzeti u obzir, Fifa je i dalje ostvarila profit od više od dvije milijarde.

Najviše se okreće na prodaji prava

4.8 milijarde prihoda može se raspodijeliti na pet ključnih točaka: emitiranje (prava na prikazivanje donijela su 2.4 milijarde, te je 214 država gledalo finale), sponzorstva (zahvaljujući marketinškim pravima zarađeno je 1.6 milijarde, te je šest glavnih sponzora platilo po 30 milijuna dolara godišnje - svaki), karte (prihod od 3.141.908. prodanih karata iznosio je 527 milijuna), ugošćivanje (ugošćeno je 373.000 gostiju, na čemu je zarađeno 184 milijuna) i brendiranje (prodaja prava na korištenje donijela su 107 milijuna).

Većinu svojih prihoda Fifa ponovno investira, iako zadržava dio svakog profita kako bi stvorila rezerve u gotovini. Čelnici Fife tvrde da je stvaranje takvih rezervi bitno jer je izuzetno teško dobiti osiguranje da bi se mogli pokriti troškovi mogućeg odgađanja Svjestkog prvenstva u posljednjem trenutku.

Te rezerve su pak značajno porasle u posljednjih desetak godina, i to od 350 milijuna 2005. godine, na više od 1.5 milijarde 2014.

U američkoj optužnici stoji da je više od 150 milijuna dolara nestalo u korupciji tijekom posljednjih 20 godina, što je ekvivalent 10 posto trenutačne svote koju Fifa drži sa strane za slučaj nužde, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.