Ekonomix
3917 prikaza

Jedna slika pokazuje koliko je suluda priča o izlasku iz EU

U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida
Marko Prpić (PIXSELL)
Određene struje hrvatske politike zagovaraju napuštanje nama najvažnije zajednice

Europska unija najvažnija je organizacija gdje je Hrvatska članica. Iako to možda ne vidimo na svakom koraku, s vremena na vrijeme važno je podsjetiti koliko je opasno, gotovo na granici ludila, govoriti o napuštanju Unije. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da gotovo dvije trećine hrvatskog izvoza završava u zemljama Unije. Najvažniji trgovački partneri su nam Italija, Njemačka i Slovenija. Osim toga, 78% hrvatskog uvoza dolazi iz Europske unije.

Statistički podaci o izvozu | Author: Facebook Facebook

Ivan Pernar i njegov imenjak Sinčić mogu ubirati jeftine političke bodove na proklamacijama o napuštanju unije, ali stručnjaci poput guvernera HNB-a Borisa Vujčića upozoravaju koliko je to suicidalan potez. Kako vidite na gornjoj slici, Unija nam je važna za trgovinsku razmjenu i to svega, od obuće do dijelova za automobile. Ono što se ne vidi su neke još manje očite stvari. Sjetite se samo rasprave o istarskom teranu kada je Europa stala na hrvatsku stranu i istarski vinari sada smiju prodavati vino pod tim nazivom diljem Unije. Što mislite da bi se dogodilo da nismo unutra?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sk330116 14:39 15.Svibanj 2018.

    Veliki stručnjak Vujčić, takvi stručnjaci su svi članovi HDZ-a i SDP-a. o kojem to izvozu pričate? To što mi izvozimo u EU , rusi i kinezi pojedu za gablec.

  • Perun 14:31 15.Svibanj 2018.

    Čuj ovu travestiju. Živi zid je jedina stranka sa dostojnstvom i samopoštovanjem. Ne žele da Hrvatska bude poltron zapadnjačkoj mafiji već da bude dio slobodnih zemalja koje su izvan utjecaja zapadnjačke monetarne diktature. EUtanazija je smrt malim narodima. Svi će ... prikaži još! biti asimilirani od strane germanski barbara i još će vam pokrasti mladost. Sramota je koliko mulaca ne razumije jednostavne relacije nego se drže "izovza i uvoza" kao jedino relevantnog gospodarskog parametra.

  • jup11 20:58 14.Svibanj 2018.

    pa sto drugo nego da zivi zid prica bajke koje se ne citaju...