Ekonomix
1198 prikaza

Jedan brend satova najbolja je svjetska investicija

Rolex
DPA/PIXSELL
Kupovina polovnih satova je uvijek dobro išla, ali je u posljednjih pet godina doživjela boom i bilježi rast od 20 posto godišnje

Mnogi skupe predmete koje kupuju gledaju kao investciju. Tehika ne spada u tu kategoriju niti je tehnika dobra investicija, jer ona vrlo gubi vrijednost, kao što su mobiteli, televizori, automobili...  

No, zato su satovi, naročito mehanički, investicija u rangu sa nekretninama i zlatom. To se pogotovo odnosi na satove nešto nižeg cjenovnog ranga, od četiri do osam tisuća dolara.

Prodaju Rolexa jako je dignuo James Bond koji je još u filmu Dr. No nosio ovaj sat. Kupnja polovnih satova je uvijek dobro išla, ali je posljednjih pet godina doživjela pravi boom u rastu prodaje od 20 posto godišnje.

Pored Patek Philippea, koji je znatno skuplji, jedino je Rolex uspio zadržati cijenu kada je riječ o polovnim satovima. Ipak, ne prolaze svi isto jer cijenu najbolje drže sportski satovi. 

Ipak, Rolex je dugoročna investicija i može donijeti profit za 10-20 godina. Ako novi sat košta 10.000 dolara on čim se kupi gubi na vrijednosti i cijena mu je 6.000 dolara.

(Newsweek.rs/Money) 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.