Ekonomix
574 prikaza

Jadran je ove godine preskup i u odnosu na Mikonos

Plaža
Nel Pavletić (PIXSELL)
Misleći da će ih nasmijati žena je prijateljima na Hvaru na dar donijela na dar malo sira i povrća. Ovi je zamolili da idući put za njih na kopnu obavi cijelu spizu

Lipanj podbacio, noćenja lošija za čak 25 posto, Nijemaca upola manje nego lani – naslov je portala Makarska danas. "Kišno vrijeme, recesija u Europi, porast cijena, a po svoj prilici dijelom i negativna kampanja prema odmoru u Hrvatskoj neki su od faktora u kojima možemo tražiti krivce za loš start turističke sezone 2023. Da je počelo u najmanju ruku suzdržano potvrđuju i podaci iz Turističke zajednice Makarska. Do 14. lipnja ostvareno je 5321 noćenje, dok je lani na isti datum eVisitor evidentirao 6967. U hotelima je 27 posto manje noćenja, a 25 posto je podbacio i privatni smještaj, otporan čak i na pandemiju", piše Makarska danas.

Podaci se logički slažu i s izjavom direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, dolje desno na ovoj stranici – za objektima u koje se investira potražnja je visoka, što otvara prostor za podizanje cijena, dok oni u koje se ne investira imaju sve veći izazov s punjenjem i održavanjem cijena – i s podacima koje sam amaterski, jer drukčije i ne mogu, saznao s obale i otoka.

Turisti na plaži | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Prvo sam se zatekao u društvu u kojem je netko rekao da su, izgleda, Nijemci ove godine podbacili. Drugi mu je replicirao da podbacili nisu Nijemci, nego, on je to rekao, mi. Čovjek koji je svijet proputovao odsjedajući isključivo u hotelima s pet zvjezdica kaže da je Jadran ove godine preskup i u odnosu na Mikonos, a kamo li na Kanare, Tursku i ostale razvikane, popularne, jeftinije destinacije.

A onda sam se čuo s prijateljicom koja je ovaj put na Hvar umjesto trajektom putovala katamaranom, ponijevši samo najnužnije. Ograničena ruksakom, birajući poklone za prijatelje nije kupovala što i inače, pjenušac ili vino, nego je, iz fore, darovala malo sira, a donijela je domaćinima i nešto povrća. Mislila je da će ih štosom nasmijati, a ovi su se doslovce raspametili. Jer su cijene na otoku ove godine naprosto podivljale. To više nije za redovito ljetno slikanje računa iz kafića, brzogriza i restorana, nego je izgleda došlo vrijeme i za postanje na mrežama računa iz dućana. Ljudi koje je htjela nasmijati rekoše joj da, kad bude dolazila trajektom, dakle autom, za njih na kopnu obavi kompletnu spizu.

Kako stvari stoje, moguće je da će me ovog ljeta i kafići na Jadranu rijetko vidjeti, a kamo li konobe i restorani.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:31 25.Lipanj 2023.

    hdz mora smanjit pdv