Ekonomix
2847 prikaza

’Iza sve histerije oko Tesle je istina da oni – prodaju aute’

New York: Dionice Don Jones sa zatvaranjem burze pale su za 208 bodova
Press Association/PIXSELL
Globalno čitam da svaki sedmi siromašni zapadnjak preskače obroke, i gledam kako su, prostački rečeno, “banke za bitcoin” u gadnim problemima

Indeksi su prošlog tjedna pali i pet posto, pa mislim da se ne trebamo nervirati jer još nismo odlučili u što ćemo skloniti to malo naše sirotinje, rekoh prijatelju taman prije nego što će u danu popadati od dva i pol do četiri i pol posto. On na to reče da se u tjednu s previše posla da bismo stigli razmisliti u što uložiti uopće nije nervirao, jer je imao osjećaj da će nastaviti padati. Osjeća da bi mogli pasti i više, kad ljudima zaista “sjedne” informacija kakva se nevolja iza brda valja, kad krenu dodatni simptomi koje svi razumiju. Zafrkavao se da je kao Grunf, radije će kupiti jeftino nego skupo, dok raste, a ne dok pada.

Šalu na stranu, koliko mi vrlo, vrlo, vrlo ograničene sposobnosti i jednako ograničeni resursi dopuštaju, nastojao sam pročitati jesu li buduća Fedova dizanja kamate već u cijenama dionica/indeksa, ili slijedi još “krvi”. Uvjerljiviji su mi znalci koji kažu da pad još nije gotov.

KOLUMNA Ekonomix Velika dilema: kako spasiti ušteđevinu od inflacije?

No dok lokalno gledam oko sebe i vidim sve više simptoma koje svi razumiju, recimo zatvorene lokale raznih branši na najboljim lokacijama u Zagrebu, a čovjek bi rekao kako im sama pozicija jamči da nikad neće propasti, i naznake razuma u oglasnicima nekretnina, globalno čitam da svaki sedmi siromašni zapadnjak preskače obroke, i gledam kako su, prostački rečeno, “banke za bitcoin” u gadnim problemima. Što, kad govorimo o zlatu, osnažuje ideju da ulažem isključivo u fond koji ima pokriće u fizičkom zlatu.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, izgleda da ću još najmanje tjedan dana samo promatrati, a dok razmišljam, s profesionalcima i prijateljima razgovaram i o dionicama. Jedan od profesionalaca me oduševio. Prijatelj mu je spomenuo Teslu, koja se nakon dodatnog pada trži na 87 godišnjih dobiti.

Zlato KOLUMNA Ekonomix Kako investirati: Kupiti fizičko zlato ili uložiti u ETF na zlato?

“Budimo realni, iza cijele histerije oko Tesle je istina da ta firma – prodaje aute”, reče profić. Za mene, koji bih, da imam love za vikendicu ili zemlju na Silbi, prije kupnje dobro istražio izglede da zbog podizanja razine mora ostanem bez imovine, kupnja na 87 godišnjih dobiti naprosto ne igra.

No, Facebook, to jest Metu, koja je u međuvremenu s PE 15 pojeftinila na nešto više od 13, čije poslovanje koliko-toliko razumijem, gledam znatno zainteresiraniji. Dobro, dobro, treba vidjeti tko će uopće preživjeti, da bi se oglašavao na Facebooku, ali, ima smisla.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.