Ekonomix
191 prikaza

Istraživanje: Hrvati su najkraće nezaposleni u regiji

Zavod za zapošljavanje
Zeljko Mrsic (PIXSELL)
Hrvati se u većoj mjeri boje za svoje radno mjesto, njih 45 posto, u odnosu na 37 posto ispitanika iz BIH i 36 posto ispitanika iz Srbije

Hrvati se nadaju da će dobiti posao u roku tri mjeseca nakon završetka školovanja i imaju najkraći staž nezaposlenosti u regiji, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Za vrijeme 6. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja od 21. do 28. listopada, hrvatski portal MojPosao u suradnji s portalima za oglašavanje poslova u BIH i Srbiji proveo je istraživanje na više od 4000 ispitanika kao bi se utvrdile sličnosti i razlike tržišta rada u tim zemljama.  

Gotovo 40 posto ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini, što je oko 10 posto manje nego 2013. godine. Četvrtina bi promijenila posao samo ako je prisiljena. Posao bi najviše mijenjali ispitanici iz Srbije, a najmanje Hrvati koji se boje za svoje radno mjesto, iako žele raditi za stranog poslodavca. 

Hrvati se više boje za radno mjesto od Srba i Bosanaca

Hrvati se u većoj mjeri boje za svoje radno mjesto, njih 45 posto, u odnosu na 37 posto ispitanika iz BIH i 36 posto ispitanika iz Srbije.

Najviše, 36 posto ispitanika, izabralo bi stranog poslodavca kojeg smatraju idealnijim od drugih. Četvrtina ispitanika radila bi za sebe, a petina za državu. Rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima.

Ispitanicima nije najvažniji novac, već međuljudski odnosi i priznanje za obavljeni rad, a samo petina smatra novac najvažnijim elementom.

Više od 70 posto ispitanika ne očekuje napredovanje ni povišicu do kraja godine, a dobilo ju je 10 posto ispitanih. Napredovalo je njih samo sedam posto. Povišicu i napredovanje u najvećoj mjeri očekuju ispitanici iz BIH, a najmanje iz Hrvatske. 

Hrvati se nadaju da će dobiti posao u roku tri mjeseca nakon završetka školovanja.

Nezaposleni jer im nije produžen ugovor o radu i zbog krize 

U Hrvatskoj je trećina ispitanika nezaposlena jer im nije produžen ugovor o radu na određeno vrijeme, a četvrtina je ostala bez posla uslijed gospodarske krize. 

Oko 30 posto nezaposlenih ispitanika bez posla je tri mjeseca, a četvrtina od jedne do tri godine. Najkraći staž nezaposlenosti imaju ispitanici iz Hrvatske, njih 27 posto nezaposleno je do 3 mjeseca, dok je takvih 15 posto u BIH i 14 posto u Srbiji. 

Petina se 20 puta prijavi na natječaj za posao, a trećina do deset. Na više od 100 natječaja javilo se 13 posto ispitanika, dok se 9 posto nije javljalo na natječaje. Na specijaliziranim stranicama za oglašavanje posao traži 80 posto ispitanika, a 78 posto putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.  

Gotovo 70 posto ispitanih traži bilo kakav posao, u struci bi se zaposlilo 27 posto ispitanika, a ostali bi izabrali posao izvan struke. 

Dvije trećine smatra da je za dobivanje posla važna veza, a nešto manji broj ispitanih da je važno iskustvo. Vezu su navodili najviše ispitanici iz Srbije, a najmanje ispitanici iz BIH. Čak 90 posto njih spremno je volontirati za mogućnost stalnog zaposlenja.

Oko 30 posto ispitanih misli da će se zaposliti za tri mjeseca, petina taj rok produžuje na šest mjeseci, petina na godinu, a 12 posto ih smatra da će posao tražiti više od godine dana. 

Gotovo polovica ispitanih školaraca smatra da je najbolje posao tražiti za vrijeme školovanja, a 38 posto nakon školovanja. 

U istraživanju je sudjelovalo više od 600 ispitanika iz Hrvatske od kojih je 48 posto nezaposlenih, 48 posto zaposlenih, 7 posto ih se školuje, a većina u ovoj godini ne očekuju ni povišicu niti napredovanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.