Ekonomix
478 prikaza

Iritantne navike zbog kojih vas nitko ne želi zaposliti

Umorna žena na poslu
Thinkstock
Imate samo jednu priliku kako bi ostavili dobar prvi dojam koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata za posao

Potraga za poslom je težak, a ponekad i dugotrajan proces. Konkurencija je velika te morate učiniti sve što možete da ostavite dobar prvi dojam i istaknete se među ostalim kandidatima. 

Ovo su neke od pogrešaka koje poslodavci najviše zamjeraju kandidatima za posao.

Pokušaj izazivanja krivnje

Poslodavci se slažu kako ne vole kada kandidati na intervjuima za posao pričaju o tome koliko im je posao potreban i kako očajnički žele raditi. Kažu kako 'cmizdrenjem' nećete dobiti posao jer velike kompanije nisu Crveni križ.

Nemate radnog iskustva

Vaš CV treba sadržavati vaše vještine, kvalitete i iskustva. Problem nastaje ako niste nigdje radili pa pišete samo o vašim hobijima. Poslodavci žele osobe koje imaju radnog iskustva pa makar to bio ljetni posao. 

Vaši roditelji 

Sve više poslodavaca žali se kako se roditelji raspituju o radnom mjestu u ime svoje djece. Kažu kako znaju da roditelji ne misle ništa loše, no ako kandidat ne pokaže volju kako bi saznao nešto o poziciji koja se nudi, šanse da će istu dobiti su minimalne. 

Gramatičke pogreške

Svi griješimo, no kada pišete CV potrudite se da nemate gramatičkih greški. Postoje i online alati koji vam mogu pomoći u tome.

Laganje

Nitko ne očekuje od vas da ćete govoriti samo istinu te sami poslodavci kažu kako je "iskrivljavanje istine u svoju korist znak snalažljivosti", no upozoravaju kako ne želite biti ulovljeni u laži jer će vam to sigurno uništiti šanse za zaposlenjem. 

Društvene mreže

U današnje vrijeme morate biti svjesni toga da će vaš budući poslodavac pretraživati vaše profile na društvenim mrežama kako bi stekao bolji dojam o vama. Nemojte objavljivati rasističke komentare ili kritizirati vaše bivše poslodavce jer bi vas to moglo stajati posla.

Kašnjenje

Nemojte kasniti. Da, uvijek se može dogoditi da zapnete u prometnoj gužvi, no zato morate voditi računa o mogućim preprekama i krenuti ranije.

Odjeća

Prvi dojam možete ostaviti samo jednom. Pojavite li se pred potencijalnim poslodavcem odjeveni kao da idete na plažu, možete se pozdraviti s poslom.

Blokada

Razgovori za posao mogu biti stresni, no ako 'blokirate' tijekom razgovora, to će ostaviti loš dojam. 

Laži u CV-u

Istraživanje je pokazalo da iskusni poslodavci mogu 'nanjušiti' laž nakon samo 90 sekundi razgovora. Nemojte lagati. U vaš CV napišite vještine i znanja koje stvarno imate.

Neprikladna e-mail adresa

Možda ste nekada davno otvorili e-mail adresu koja vam je tada zvučala super, no ako želite djelovati ozbiljno, potrudite se da je vaša e-mail adresa vaše ime i prezime. 

Religija

Religijska pitanja izbjegnite. Postoji vrijeme i mjesto za sve, no razgovor za posao nije mjesto na kojem trebate raspravljati o vjeri.

Kritizirate bivšeg poslodavca

Možda ste u pravu, možda je vaš bivši poslodavac zaista grozna osoba, no to nije nešto o čem trebate pričati na razgovoru za posao. Istaknite vaše kvalitete i iskustva koja ste stekli na bivšem radnom mjestu.

Mobitel

Nemojte si dozvoliti da vam mobitel zvoni tijekom razgovora za posao. Obavezno ga stišajte!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.