Ekonomix
130 prikaza

"Investicija IBM-a pokazuje da Hrvatska može konkurirarti u svijetu"

IBM
Lucy Nicholson / Reuters
IBM-ov centar u Zagrebu će otvoriti 500 novih radnih mjesta, a u njemu će biti implementirana najnovija tehnologija i alati

Tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da će američki IT gigant IBM u Zagrebu otvoriti centar iz kojeg će 24 sata dnevno 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini, što pokazuje da Hrvatska može konkurirati u svijetu.

IBM-ov centar će otvoriti 500 novih radnih mjesta, a u njemu će biti implementirana najnovija tehnologija i alati, rekao je Orešković, ističući kako je ta investicija poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu.  

"Imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti", rekao je Orešković.

Istaknuo je i da je ta investicija izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva, kako bi već na studiju pripremao mlade ljude za posao u centru.

"Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor", rekao je Orešković te dodao kako se nada da će to pomoći i da će se "oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti".

Poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec je kazao je to primjer koji pokazuje da se može napraviti više za Hrvatsku. Jedan od razloga zašto su krenuli u ovu priču, kako je rekao, je taj što su vjerovali da Hrvatska ima sposobne ljude i potrebno znanje i da može pružiti kvalitetnu uslugu ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje.

Zec nije želio reći koliko je vrijedna investicija. Kazao je da u idućih nekoliko godina planiraju zaposliti 500 djelatnika, Centar će biti u Zagrebu, traži se prostor za najam, a njegovo otvaranje se očekuje u prvom kvartalu 2017. godine.

Client Inovation Centre IBM-a, kako je rečeno, pruža potpuno novu dimenziju. Korisnicima diljem svijeta poslovna usluga na optimalnoj razini u korištenju IBM-ova sustava dostupna je 24 sata bez prekida, na jezicima zemalja u kojima se sustav koristi.

Usluge će davati visokokvalificirani ljudi, spremni za tehnološku podršku u svakom trenutku. Znanje stranih jezika i tehnologije od iznimne je važnosti, kazao je Zec te dodao kako su pripremili i programe edukacije za mlade ljude koji će raditi u globalnom IBM-ovom centru.

IBM Client Inovation Centar će surađivati s IBM-ovim inovacisjkim centrima za korisnike diljem svijeta, pružat će tehničke usluge koristeći IBM-ove kognitivne alate čime će pomagati korisnicima da što brže prihvate nove tehnologije i stvaraju inovacije.

Centar će također surađivati s fakultetima u Hrvatskoj na programima mentorstva i profesionalnog usavršavanja talenata s tehničkih škola i fakulteta još u fazi studiranja.

O mogućnosti da IBM investira u Hrvatsku u svoj novi centar za tehničku potporu korisnicima početkom svibnja prvi su izvijestili slovenski mediji, koji su tada objavili da su 'u igri' bile još i Slovenija i Slovačka, ali da je odabrana Hrvatska, jer je hrvatska Vlada investitoru ponudila bolje uvjete za ulaganje.

Tada je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdio da je Vlada upoznata s namjerama IBM-a, ali je i istaknuo da američkom IT gigantu nisu nuđeni nikakvi posebni uvjeti, već da Hrvatska ima bolji 'investicijski paket' od zemalja u okruženju.

International Business Machines (IBM) američka je kompanija osnovana 1911. godine. Ta kompanija sa sjedištem u Armonku, u saveznoj državi New York, bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom računala, posredničkih softvera (middleware) i softvera, a nudi i usluge pružanja infrastrukture, hostinga i konzaltinga.

IBM je jedna od najvećih američkih kompanija, s više od 400 tisuća zaposlenih širom svijeta, a prošle je godine ostvarila prihode od gotovo 82 milijarde dolara te bruto dobit od gotovo 18 milijardi dolara.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.