Ekonomix
453 prikaza

Institut za turizam i The Travel Foundation udružuju snage

Partnerstvo će doprinijeti oporavku turizma na temelju znanstveno utemeljenih istraživanja, pozitivnih i negativnih utjecaja turizma te će razviti kapacitete organizacija za upravljanje destinacijama, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i mikro i malih poduzeća, koja će moći kvalitetnije odgovoriti na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19

Institut za turizam i međunarodna nevladina udruga The Travel Foundation potpisali su Sporazum o suradnji kojemu je cilj potpora oporavku turizma nakon COVID-19 pandemije i dugoročno partnerstvo na razvoju turizma u jugoistočnoj Europi. 

Cilj formiranog partnerstva je maksimizirati vrijednost koju turizam donosi lokalnim zajednicama i destinacijama, istovremeno minimizirajući njegove negativne utjecaje na okoliš i prirodne resurse.

Kombinacijom stručnosti i dosadašnjeg iskustva partnera, pružit ćemo podršku vladama i poslovnim subjektima koji se bave turizmom u Hrvatskoj i drugim zemljama regije, primjerice Albaniji, Sloveniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

 | Author:
Partnerstvo će doprinijeti oporavku turizma na temelju znanstveno utemeljenih istraživanja, pozitivnih i negativnih utjecaja turizma te će razviti kapacitete organizacija za upravljanje destinacijama, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i mikro i malih poduzeća, koja će moći kvalitetnije odgovoriti na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 na pametan i odgovoran način, a sve s ciljem bržeg turističkog oporavka. 

Organizacije će provoditi programe koji mogu uključivati: 

  • Uvođenje ili poboljšanje globalno priznatih standarda održivosti
  • Razvijanje novih ključnih pokazatelja uspješnosti 
  • Izgradnju pametnijih sustava za upravljanje podacima, za donošenje odluka temeljenih na dokazima
  • Participativno planiranje koje uključuje širok spektar dionika u destinaciji kako bi se razvio zajednički program privatnog i javnog sektora za razvoj i upravljanje ekonomijom posjetitelja.

Doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, izjavio je: “Veliko nam je zadovoljstvo imati priliku pružiti podršku i dati svoj doprinos razvoju i upravljanju turizmom u jugoistočnoj Europi. Radujemo se uspješnoj budućoj suradnji i pozitivnim učincima koje će ovo partnerstvo imati na lokalnu zajednicu, okoliš, prirodne i kulturne resurse turističkih destinacija.”

 | Author:
Jeremy Sampson, direktor organizacije The Travel Foundation, rekao je: “Izuzetno smo zadovoljni jer smatramo da će ovo partnerstvo promicati i potaknuti kvalitetniji, učinkovitije i održiviji oporavak turizma u jugoistočnoj Europi. Naglasak će biti na mjerenju utjecaja, edukaciji lokalnih dionika, istraživanju, projektima i tehničkoj podršci što će osigurati dobre pretpostavke za dugoročno kreiranje nove vrijednosti za lokalne zajednice u kojima se turizam odvija“. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.