Ekonomix
455 prikaza

Imao je 600 crpki, najveće skladište nafte... A onda se ubio zbog bankrota

Grčki bankrot
Pixabay
Stradala je njegova tvrtka koja ima 600 benzinskih crpki, dugovao je bankama i plaće za radnike

Predsjednik uprave naftnog diva, kompanije Mamidoil-Jetoil, počinio je samoubojstvo u svom domu u Ateni, nakon što je njegova tvrtka nedavno proglasila bankrot. Tvrtka 84-godišnjeg Kyriakosa Mamidakisa koja drži lanac od 600 benzinskih crpki, 33 cisterne za gorivo, sedam brodova za opskrbljivanje otoka benzinom i najveće skladište za naftne derivate na Balkanu, nije bila u stanju servisirati dug od 314 milijuna eura.

Tvrtka je imala slogan "100 posto grčki" i bila je u vlasništvu Mamidakisa i njegove dvojice braće s kojima je u naftnom biznisu bio još od 1969. Kompanija je postala žrtvom vala bankrota uslijed recesije koja Grčku uništava već sedam godina. Grupa braće Mamidakis obuhvaća još i mnoštvo drugih kompanija u hotelijerstvu, proizvodnji vina i maslinovog ulja, turizmu i brodarstvu.

Naftna kompanija promovirala se kroz mnoštvo socijalnih i ekoloških programa, a kako joj je išlo do izbijanja krize u Grčkoj pokazuje to što je krajem 2007. bacila oko i na Kosovo, preuzevši 50 posto udjela tamošnjeg Standard-plina. U tom je poslu, navodno, pošteno zaradio i hrvatski naftni poduzetnik Vanja Špiljak.

Jedna od stvari koja je tvrtku slomila bilo je povećanje poreza na gorivo, čemu je pribjegla grčka vlada kako bi bila u stanju poštovati uvjete MMF i Europske središnje banke po kojima je dobila milijarde novih kredita. Najveći dio, 270 milijuna eura, odnosi se na dug prema bankama i dobavljačima.

Ostalo je djelomično dug zbog neisplaćenih plaća za 160 radnika, zatim doprinosi i ostalo na njihove plaće, kao i još neke druge stavke. S proglašenjem smrti Mamidakisa samoubojstvom policija nije htjela žuriti dok ne bude apsolutno sigurna, iako je, kako je policija javila, već prvi pogled na radnu sobu u kojoj je Mamidakis pronađen, sugerirao da je riječ točno o tome.

Mamidakis se predstavljao, a takvim ga se i doživljavalo u grčkim poslovnim krugovima, kao izrazito patriotski orijentiran menadžer, koji je inzistirao na tome da se u njegove tvrtke ne uvlači strani kapital. Navodno je bio blizak krugovima oko konzervativne stranke Nova demokracija, tijekom čijih mandata je nastala baza problema zbog kojega je Grčka naposljetku financijski propala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.