Ekonomix
913 prikaza

Hrvatska se mijenja nabolje, ali svi su nas pretekli

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Igor Kralj (PIXSELL)
U proteklih nekoliko desetljeća naša je zemlja prošla kroz niz promjena, koji su i obilježili njezin, ali i naš razvoj

Zapitate li se nekada što se i koliko u svijetu promijenilo od kada ste vi rođeni? Vjerujemo kako ste nekih promjena svjesni i sami, u nekima ste i sudjelovali, no neke su vam možda i promakle. Uzmimo, primjera radi, godinu 1968. Te je godine rođena naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nedavno je proslavila svoj 50 rođendan, a iako nije pristojno pitati, a ni spominjati godine dami, upravo na primjeru njezine godine rođenja, možemo promatrati što i koliko toga se u našem društvu promijenilo. U proteklih 50 godina osim očekivanog životnog vijeka, povećala se i poboljšala opskrba hranom, porasla je prosječna plaća te trajanje školovanja. Upravo na primjeru naše predsjednice tj. njezine godine rođenja, usporedili smo koliko toga se promijenilo u Hrvatskoj i kod naših susjeda Slovenaca.

Podaci koje ćemo vam predstaviti u nastavku nastali su na temelju procjene projekta HumanProgress - Your Life in Numbers.

Usporedba Hrvatska i Slovenija | Author: Screenshot/yourlifeinnumbers.org Screenshot/yourlifeinnumbers.org

Predstavljajući svoje mjere demografskog oporavka, predsjednica je naglasila kako je zemlji potrebna strategija razvoja kojoj je krajnji cilj osigurati i postići životne uvjete zemalja u koje Hrvati posljednjih godina žele otići. No da su razlike između Hrvatske i tih drugih zemalja pristune već desetljećima možemo vidjeti i na ovom primjeru.

Između ostalog, prosječni životni vijek te 1968. godine u Hrvatskoj je bio 67,5 godina, dok je u Sloveniji bio 68,9, U 2015. godini i po prosječnom životnom vijeku Slovenija je i dalje 'pobjeđivala' Hrvatsku, pa su tako naši susjedi zabilježili prosjek od 80,5 godina, dok je u Lijepoj našoj prosječni vijek bio 77,4 godina. 

Kolinda Grabar Kitarović A ona? Top News Kolindine mjere: Sve to Plenki treba napraviti

Slovenija je bila bolja i na polju preživljavanja novorođenčadi, te povećanja prosječnog BDP-a. U Hrvatskoj je BDP ostao na gotovo identičnoj razini, dok su Slovenci svoj povećali za gotovo 50%, s 22.783 na 32.887 dolara.

Slično je bilo i u godini rođenja premijera Andreja Plenkovića, 1970. godine, no Hrvatska i dalje vodi na polju trajanja prosječnog školovanja, iako se ta razlika počela smanjivati. 

Usporedba Hrvatska i Slovenija | Author: Screenshot/yourlifeinnumbers.org Screenshot/yourlifeinnumbers.org

Razlike su se nastavile smanjivati krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, u godini 1977. kada je rođen aktualni ministar financija Zdravko Marić. 

Usporedba Hrvatska i Slovenija | Author: Screenshot/yourlifeinnumbers.org Screenshot/yourlifeinnumbers.org
No sve je to više i bolje od godine rođenja bivšeg premijera Zorana Milanovića, 1966. Očekivani životni vijek bio je najmanji, svega 66 godina. I tada je Slovenija bila u boljem položaju, s prosječnim životnim vijekom od 69 godina. lovenija je zabilježila 7,3 godina trajanja prosječnog školovanja, dok je u Hrvatskoj taj broj bio 6,7. Kao što možete i vidjeti po grafikonu Slovenija prednjači na polju preživljavanja novorođenčadi, dok je Hrvatska zabilježila veći indeks poboljšanja na području demokracije, koja je bila ispod prosjeka, dok je Slovenija zadržala isti. 

Usporedba Slovenije i Hrvatske | Author: Screenshot/yourlifeinnumbers.org Screenshot/yourlifeinnumbers.org

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.