Ekonomix
147 prikaza

Hrvatska podbacila u rezanju javne uprave i stvaranju radnih mjesta

Sindikalni prosvjed
Zarko Basic (PIXSELL)

Indeks ekonomskih sloboda 2015. godine, kojeg zajednički izdaju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, a za regiju objavljuje strateški partner Adriatic Institut za javnu politiku, procjenjuje razvoj ekonomske politike 186 zemalja u šest regija diljem svijeta. Indeks je svijet podijelio na 6 regija: Sjevernu Ameriku, Bliski istok i sjevernu Afriku, Južnu i središnju Ameriku/Karibe, Aziju-Pacifik, Europu i Supsaharsku Afriku.

Zemlje obuhvaćene Indeksom procjenjivale su se u periodu između 1. lipnja 2013. godine i 30. lipnja 2014. godine. 

Indeks rangira i ocjenjuje gospodarstva tih zemalja na temelju rezultata koje ostvaruju u 10 područja koja utječu na ukupnu ekonomsku slobodu, a koja su podijeljena na kategorije kroz koje se evaluira vladavina zakona, poštivanje principa ograničene vlade, regulativna učinkovitost te domaća i međunarodna otvorenost tržišta.

Zemlje su rangirane na sljedeći način:

Preko 80 bodova - ekonomski slobodne
Od 70 do 80 bodova - uglavnom ekonomski slobodne
Od 60 do 70 bodova - ekonomski umjereno slobodne
Od 50 do 60 bodova - uglavnom ekonomski neslobodne 
Manje od 50 bodova - ekonomski represivne

Od 178 zemalja koje su ocijenjene u ovogodišnjem izdanju Indeksa, samo njih 5 dobilo je najviše ocijene, što ih je stavilo u kategoriju "ekonomski slobodnih" zemalja. 30 zemalja upalo je u kategoriju "uglavnom ekonomski slobodnih", a 55 zemalja potpalo je pod kategoriju "ekonomski umjereno slobodnih".

S negativne strane Indeksa, 62 ekonomije zaradile su ocjenu "uglavnom neslobodnih", a njih 26 smatra se "represivnih".

Hrvatska je 81. zemlja na svijetu te 35. zemlja u regiji (Europi) po kriterijima ekonomskih sloboda navedenih u Indeksu ekonomskih sloboda za 2015. godinu.

U Indeksu se navodi kako je Hrvatska ostvarila rezultat od 61,5 bodova na indeksu ekonomskih sloboda, što je za 1,1 bod bolje od prošlogodišnjeg rezultata. Taj rezultat smješta je u kategoriju "ekonomski umjereno slobodnih" zemalja. Poboljšanje je postignuto zahvaljujući pozitivnim rezultatima na 5 od 10 područja koje Indeks prati, a među njima se nalaze sloboda od korupcije, fiskalna sloboda te sloboda rada.

Unatoč tome što je Hrvatska ove godine zabilježila najbolji rezultat dosad, i dalje kaska za mnogim zemljama iz regije (Europe). U usporedbi s regijom, čiji prosjek iznosi 67 bodova, Hrvatska ostvaruje slab rezultat.

U regiji Europe, jedina ekonomski slobodna zemlja (očekivano) je Švicarska, s 80.5 bodova. Sjeverna Amerika i Europa imaju najviše rezultate među rangiranim regijama. Sjeverna Amerika bilježi prosjek od 76, a Europa od 67 bodova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.