Ekonomix
4453 prikaza

Horvatinčić ostao bez Cvjetnog - novi vlasnik preuzeo milijunski dug

Tomislav Horvatinčić
Luka Stanzl (PIXSELL)
Grupacija Supernova navodno je preuzela milijunska dugovanja Hoto grupe prema austrijskim vlastima

Centar Cvjetni, kontroverzni projekt investitora Tomislava Horvatinčića, ulazi pod kišobran austrijske nekretninske grupacije Supernova, doznaje Poslovni dnevnik.

Austrijska grupa ulazi u Centar Cvjetni temeljem dogovora o strateškom partnerstvu s Hoto Grupom. Potvrdio je to i Krešimir Horvatinčić. Sama vrijednost transakcije se ne otkriva, ali procjenjuje se da je Supernova preuzela između 40 i 60 milijuna eura dugovanja prema nekadašnjem Hypo Leasing Kroatien. Pravna sljednica Hypo Leasing Kroatiena je austrijska državna agencija HETA.

"Društvo Hoto grupa u procesu restrukturiranja svog poslovanja uspostavilo je strateško partnerstvo sa Supernova grupacijom", potvrdio je Krešimir Horvatinčić. Dodao je da će, uspostavom partnerstva sa Supernovom kao "renomiranom inozemnom poslovnom grupacijom u retail poslovanju, Hoto grupa biti u mogućnosti uspješno završiti cijeli proces poslovnog restrukturiranja i osigurati sve pretpostavke uspješnog nastavka poslovanja na hrvatskom tržištu".

Tomislav Horvatinčić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Hoto grupa je u prosincu prošle godina potvrdila informacije iz medija o postupku restrukturiranja, a potvrdili su i osnivanje strateškog partnerstva s međunarodnim investitorom. U sklopu partnerstva došlo bi do prodaje kompleksa Cvjetni, a međunarodni investitori bi se obvezali uložiti u prenamjenu Hoto centra u zagrebačkom predgrađu Sveta Nedelja. Tamo bi trebao nastati medicinsko-poslovni centar u kojem je planirana onkološka poliklinika.

Prema posljednjim dostupnim financijskim izvješćima, Hoto grupa krajem 2015. imala je 666,2 milijuna kuna kratkoročnog, te 5,8 milijuna kuna dugoročnog duga, a brojke za 2016. još nisu dostupne. Ulaskom Supernove Centar Cvjetni bi mogao dobiti novi vjetar u leđa. U nekretninskim krugovima, piše Poslovni, može se čuti da je Supernova respektabilan igrač na tržištu nekretnina koji ima 'know how', ali i financijsku snagu da promijeni koncepciju posrnulom centru u te provede nužna ulaganja. Neimenovani izvori ističu da je za očekivati "prijateljsko" preuzimanje u dogovoru obje strane te da ne bi bilo iznenađenje da Horvatinčić ostane u vlasništvu u manjinskom udjelu. Zaključenje dogovora u Supernovi, koja je prošli tjedan objavila preuzimanje Garden Malla u Zagrebu te četiri retail parka, zasad nisu htjeli komentirati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.