Ekonomix
5454 prikaza

HDZ-ovci: "Porez na nekretnine je brutalan napad na Hrvate"

Zadar
Dino Stanin (PIXSELL)
Zorana Milanovića su zasuli brojnim kritikama zbog istog zakona, a sad šute

Vlada Andreja Plenkovića uvodi porez na nekretnine, koji će se početi naplaćivati od 1. siječnja iduće godine. Ovaj je porez najavljen još za vrijeme Oreškovićeve vlade, ali treba podsjetiti kako je ista mjera stopirana u vrijeme dok je premijer bio Zoran Milanović, a na vlasti njegova Kukuriku koalicija.

Tada je HDZ do beskraja kritizirao najavu uvođenja tog poreza, a ovih dana iz HDZ-a nitko o donošenju tog zakona nije ni pisnuo.

Tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ocijenio kako porez na imovinu vodi potpunom osiromašenju najširih slojeva pučanstva te da je to jedan agresorski potez. 

"Vlada u ovih godinu dana nije bila u stanju pokrenuti nijedan investicijski ciklus pa je normalno da proračunske rupe pokušava popuniti na najbrutalniji način, jer ovo je brutalan napad na hrvatske građane", ustvrdio je tada Karamarko.

Domagoj Ivan Milošević je 2013. godine podsjetio je kako su hrvatski građani desetljećima ulagali u nekretnine i tako štedjeli, što je, isticao je tada, vrlo važna politička i ekonomska činjenica. "A i ako to zanemarimo u situaciji pada kupovne moći, inflacije i nezaposlenosti, raspravljati o ovom Zakonu je zastrašujuće opasno", istaknuo je Milošević 2013. godine.

"Porez na imovinu udar je na građane koji su desetljećima štedjeli gradeći vikendice. Ljudi u mirovini u njima neće moći uživati jer će ih biti prisiljeni prodavati. Osim njih, porez neće moći plaćati ni vlasnici u prvom redu do mora, u slučaju da se porez bude procjenjivao prema vrijednosti kuća. Tada će ih biti prisiljeni prodavati strancima i Hrvati nakon stoljeća onoga što su čuvali, ovoga puta to neće moći sačuvati", u studenom 2012. godine upozoravao je Božidar Kalmeta

HDZ-ov Josip Križanić tada je otišao još korak dalje nazvavši prijedlog poreza na nekretnine veleizdajom. Godinu dana kasnije, u studenom 2013. godine, HDZ-ov Ivan Šuker ideju poreza na nekretnine nazvao je dokazom promašene porezne i fiskalne politike, dodavši da bi takav porez građane bacio na koljena.

"Riječ je o porezu na nekretnine, a ne o porezu na imovinu. Vlada namjerava oporezivati nekretnine koje su građani mukom stekli i cijeli život otplaćivali“, upozoravao je i predsjednik međimurskog HDZ-a, Darko Horvat.

U osudama je prednjačio i sadašnji ministar Goran Marić

"Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate je velika obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez", govorio je Marić u studenom 2011. godine. 

U ožujku 2013. godine HDZ je na svojim stranicama objavio zaključke okruglog stola o ovoj temi, a kojeg je moderirao Goran Marić.

Među zaključcima naveli su među ostalim i ovo:

U zemljama u kojima je uveden, učinci poreza na nekretnine su bili jako loši. Uvođenje poreza na nekretnine imat će negativan utjecaj na tržište nekretnina, dovest će do pada cijena nekretnina, pada osobne potrošnje i dohotka. 

On nije porez na bogatstvo i bogate nego u korist bogatih jer kao osnovicu ne uzima ukupnu vrijednost imovine, već samo broj nekretnina. Utjecat će i na smanjenje imovinske supstance poreznih obveznika. 

Negativno će utjecati na bilance poslovnih banaka i dovest će do destabilizacije bankarskog sustava.

Porez na imovinu treba podrazumijevati što širu poreznu osnovu sa što širim poreznim stopama, a ne vrlo usku osnovu sa što dubljim poreznom stopom, kao što je slučaj s ovim prijedlogom", stoji u zaključcima spomenutog okruglog stola.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • novkovici29a 19:32 26.Ožujak 2017.

    napravimo referndum na glupe zakone u saboru................

  • Avatar Casper
    Casper 12:34 23.Ožujak 2017.

    ADZ su kao i njihovo biračko tijelo sve idiooot do idioooota i goovno do goovneta!!!! Gamad bez karaktera, bez morala, bez poštenja, bez ljudskosti, bez mozga, bez svog "JA" itd.. Pljuc!

  • Ferdo 18:01 22.Ožujak 2017.

    Ništa iznenađujuće od HDZ-ovaca.