Ekonomix
3121 prikaza

"HDZ bi platio da je Uljanik u Lici, u Istri nemaju glasače"

Boris Miletić
Duško Marušić/Pixsell
Zašto u Splitu nisu prozvali lokalnu vlast zbog škvera i još su im dali 11,5 milijardi kuna, pita se Boris Miletić iz IDS-a

Gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić stava je da nesposobna vlada HDZ-a nije u stanju donijeti odluku o Uljaniku. Tako šteti svima, tvrdi Miletić i napominje da bježanje od odluke građane stoji dva milijuna kuna dnevno. Propast Uljanika, uglavnom, jako je zaoštrila odnose između IDS-a i HDZ-a, koji su svojedobno savršeno surađivali. Istina, ne u Miletićevu mandatu. Mnogo ranije, dok je stranku vodio Ivan Jakovčić.

Rekli ste da guranje Uljanika u stečaj doživljavate kao HDZ-ov pokušaj ekonomske destabilizacije Istre. Koji je to interes HDZ-a i Vlade za takvo što? 

Rekao bih da smo svojevrsni prirodni eksperiment koji pokazuje kako bi Hrvatska izgledala da njom ne vlada HDZ. Kad se Uljanik, koji je, dakle, velikim dijelom u državnom vlasništvu, našao u problemu, Vlada je brže-bolje pokušala prebaciti odgovornost na lokalnu samoupravu jer je to za njih sigurna zona. Ali tu postoje dva problema. Prvo, IDS nikad nije imao nikakav utjecaj na poslovanje Uljanika, baš nikakav, a drugo, ta ista država je lokalnoj samoupravi oduzela sve mehanizme kojima bi eventualno mogla pomoći u ovakvim situacijama. S druge strane, bi li se Vlada ovako ponašala da se sve ovo događa u Lici? Naravno da ne bi. Za spas Brodosplita je isplaćeno 11,5 milijardi, a za spašavanje Agrokora, koji je privatna tvrtka, su pisali posebne zakone preko noći. Ništa od toga nije problem, a Uljanik je problem.

Prosvjed radnika Uljanika | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Sakupljate li na ovaj način prije izbora političke bodove, kako to tvrdi Gordan Jandroković?

Nema nikakvih tenzija između Istre i Zagreba, ali ima tenzija između Istre i HDZ-a, i to zahvaljujući načinu na koji HDZ tretira Istru. Oni su Uljanik pretvorili u prvorazredno političko pitanje, učestalo ponižavaju Istru, omalovažavaju radnike Uljanika, koje su takoreći optužili da su sami krivi za situaciju u kojoj se nalaze, i onda okreću pilu naopako i nama moraliziraju. Manipulacija je jedina djelatnost u kojoj su zaista dobri.

Šef Sabora podsjeća da su IDS-ovi bivši dužnosnici bili članovi nadzornog odbora te da sad imamo čudne posudbe, transakcije i da se radilo ispod cijene...

Niti jedan član IDS-a nije bio član uprave, pa ni nadzornog odbora Uljanika! A ako je došlo do čudnih posudbi i slično, to bi trebali znati u Vladi, s obzirom na to da su redovno dobivali izvješća revizije i Jadranbroda. Uz to, Vlada je s 25,5% mogla u bilo kojem trenutku smijeniti, odnosno imenovati novu upravu i nadzorni odbor. Zašto to nije učinila!? Država je od 1992. do 2017. za Uljanik grupu dala 13 milijardi kuna.

Do kada bi, po vama, trebao trajati ovakav model “upumpavanja” novca poreznih obveznika?

Nekorektno je Uljanik spajati s procesom restrukturiranja 3. maja ako znamo da je do preuzimanja te tvrtke Uljanik poslovao bez državnih jamstava, a od 31 milijarde kuna usmjerenih u brodogradnju. Uljanik je primio daleko najmanje, tek 12%, odnosno oko 4,4 mlrd. kuna. S druge strane proizveo je više od 50 milijardi vrijednosti brodova. To čini 60% ukupne hrvatske brodogradnje. Do nikakvog 'upumpavanja' javnog novca ne bi došlo da se država odgovorno odnosila prema svojoj imovini. Poanta je da treba promijeniti pristup prema brodogradnji, a ne odreći se jedine velike industrijske grane koja nam je preostala. Vlada je nametnula tu besmislenu tezu da održavanje brodogradnje podrazumijeva gutanje novca iz proračuna. To je točno samo ako Vlada ne zna što radi i ako ne zna kako brodogradnju dugoročno staviti u funkciju gospodarskog razvoja, kao što je napravio cijeli niz europskih zemalja. Ukratko, Uljanik je još jedna žrtva pogubne kombinacije neznanja i bahatosti kojom je HDZ uništio hrvatsko gospodarstvo.

Valte Flego, Boris Miletić, Ivan Jakovčić | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

'Buši' li HDZ kroz Uljanik IDS? Bojite li se da će s Uljanikom potonuti i IDS? 

Oni to pokušavaju, to je jasno. I upravo to je tragično - da se bitka za spas Uljanika pretvorila u obračun s IDS-om i Istrom. Ponovit ću, dovoljno se zapitati bi li se ovako ponašali da je u pitanju neka regija ili grad u kojem je HDZ na vlasti. Zašto nisu u Splitu prozivali lokalnu samoupravu za probleme u tamošnjem škveru? Bitka za Uljanik se, nažalost, pretvorila u ekonomski udar na Istru, najrazvijeniju hrvatsku regiju.

U Vladi kažu da ne mogu preuzeti rizik davanja 10,8 milijardi kuna poreznih obveznika za restrukturiranje Uljanika. Što je vama tu čudno?

Čudno je da se za restrukturiranje Brodosplita svojedobno našlo preko 11 milijardi, a vidim da će se naći i 1,7 milijardi za restrukturiranje HŽ Carga. To je ono o čemu govorim – Vlada nema jednak metar za sve regije. Ako nema birača - nema ni novca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:33 09.Travanj 2019.

    hdz nikad nije dobio u istri haha