Ekonomix
12046 prikaza

‘Grobari’ su bili u pravu: Plati porez, p****!

Novak Đoković
Press Association/PIXSELL
Izbjegavanje poreza nije ništa novo, ali stječe se dojam kao da se tom ‘privilegijom’ najviše bave oni koji najviše imaju

Curenje gomile tajnih dokumenata u aferi Paradise Papers pokazali su i dokazali kako su bogati, slavni, političari, biznismeni, ali i okorjeli kriminalci koji posluju s podzemljem i teroristima godinama izbjegavali plaćanje poreza u vlastitim državama, te na taj način pronevjerili milijarde. Nije to nešto što je većini nepoznato, zna se da oni koji zarađuju više nastoje svoje račune prebaciti u razne porezne oaze, poput Švicarske, Monaca, Linhenštajna, Djevičanskih otoka

Među onima koji su zatajili milijune ili vodili mutne poslove nalaze se i neki od najvećih "moralnih vertikala" koji stalno dociraju i grade svoj imidž na priči o jednakosti, poput omiljenog premijera Justina Trudeaua i pjevača Bono Voxa, koji je ovaj put povezan s ulaganjem novca u neke sumnjive shopping centre.

U dokumentima se nalazi i Madonnino ime, kao i ime kraljice Elizabete II. Od tvrtki su unutra Apple, Nike, Uber... Ne treba previše nabrajati. Samo se sjetite neke superbogate i velike kompanije, njeno je ime sigurno unutra.

Nije to strana pojava ni u Hrvatskoj. Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić, Mario Ančić bili su samo neki koji su imali prebivalište u Monacu čime su bili pošteđeni plaćanja poreza u Hrvatskoj. A Monaco je blažena zemlja za one koji žele izbjeći plaćanje visokih poreza. Prema nekim procjenama njih troje su na taj način izbjegli platiti gotovo deset milijuna eura poreza.

Prebivalište u Monacu ima i Novak Đoković koji je inače tenisač s najvećom zaradom u povijesti tog sporta. Srbi mu to itekako zamjeraju, pa su mu prošle godine na košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana Grobari vikali: “Plati porez, pičko!”.

U posebno glupoj situaciji našao se prošle godine bivši britanski premijer David Cameron, koji je često pozivao na veću transparentnost poreznih zakona i inzistirao da se prokažu svi oni koji u poreznim oazama izbjegavaju plaćanje poreza matičnim država. U to vrijeme su procurili Panama Papers, pa se doznalo da je među onima koji su koristili usluge ozloglašenog Mossack Fonsece bio i njegov otac. Panama Papers su prvi pokazali kolike razmjere ima utaja poreza na svjetskoj razini. Nije da nismo znali, ali prvi put su se pojavili neki službeni papiri koji su pokazali kako bogati i moćni skrivaju svoj novac.

Bono Vox, jedan od onih koji se bezuvjetno bori za siromašne prije par godina je dospio na vrh liste licemjera - on i U2 su kako bi izbjegli velika porezna davanja u Irskoj dio poslovanja preselili u Nizozemsku. Dolce & Gabbana su imali problem prije tri godine kada su preko izmišljene tvrtke u Luxemburgu pokušali prevariti poreznike, a mutnim transakcijama u Irskoj Apple je izbjegao plaćanje poreza u iznosu od osam milijardi dolara.

Izbjegavanje poreza nije ništa novo, ali stječe se dojam kao da se tom ‘privilegijom’ najviše bave oni koji najviše imaju. 'Grobari' jesu huliganu, ali bili su u pravu kada su vikali svom heroju Đokoviću "Plati porez, pičko!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:04 07.Studeni 2017.

    oni imaju neke povlastice pa ne žele plaćat poreze.