Ekonomix
266 prikaza

Godinama je na drogu trošio milijune, a sad ima tvrtku koju svi žele

John McAffe
YouTube screenshot
Vrijednost dionica dosad nepoznate tvrtke počela je rasti jer su postavili poznatog milijunaša za novog direktora rebrandinga

Vrijednost dionica male kompanije MGT Capital Investments raste, a prošli tjedan zabilježen je skok od čak 37 posto. Donedavno nepoznata tvrtka izazvala je veliko zanimanje javnosti kada je objavila da će na mjesto direktora rebrandinga postaviti ekscentričnog milijunaša Johna McAffea, poznatog i kao osnivača jedne od najvećih antivirusnih tvrtki svih vremena.

MGT Capital Investments dosad se bavila online gamingom, no ovakav potez znači i zaokret u poslovanju kompanije koja će se sada fokusirati na online sigurnost. 

McAffe je rekao kako ga je ova tvrtka kontaktirala prošle godine vezano za ulaganje u online sigurnost, a prije 10 dana objavljeno je kako će preuzeti poziciju direktora rebrandinga

John McAfee | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

McAffe ima dobre reference za ovu poziciju. Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća osnovao je tvrtku McAfee Associates, koja je radila antivirusne programe, a ovu platformu počele su koristiti neke od najvećih kompanija na svijetu.

Ubrzo nakon osnutka, ova tvrka je zarađivala pet milijuna dolara godišnje, a McAffee je postao još uspješniji kada je 1992. godine svijet poharao online virus Michelangelo. 

No, McAffeov put do bogatstva bio je pun uspona i padova. Njegovo odrastanje obilježila je obiteljska tragedija. Otac alkoholičar ubio se kada je McAffe imao 15 godina, a sam kaže kako ga ova tragedija i danas muči. 

Kada je krenuo na fakultet počeo je piti, a eksperimentirao je i s drogama, navika koju je nastavio i kada je počeo raditi. Ispričao je kako je u jednom trenutku kupio cijelu vreću psihodelične droge DMT, a sam je konzumirao sve. Kaže da je nakon toga poludio, a dio njega vjeruje da je otada "na jednom dugačkom tripu koji nikad nije završio".

Nakon preseljenja u Silicijsku dolinu i osnutka McAffe kompanije stvari su krenule nabolje. No, ni to nije potrajalo. Odlučio je napustiti tvrtku 7 godina nakon što ju je osnovao, a ubrzo je potrošio bogatstvo od 100 milijuna dolara. 

No, nisu mu samo financije postale problem. Zbog dugotrajne upotrebe narkotika počeo je vjerovati da ga netko nadzire te je sam rekao kako je u potpunosti izgubio svaku vezu s društvom.

Vjerojatno njegov najgori trenutak bio je kada su ga osumnjičili za ubojstvo susjeda Gregoryja Faulla te je pobjegao iz Belizea gdje je tada boravio. McAffe je negirao povezanost s ubojstvom, a do danas se ne zna tko stoji iza Faullovog ubojstva.

John McAfee | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

McAffe se nakon medijske ludnice povukao u Oregon, a ovo je njegov prvi veći javni istup u posljednjih nekoliko godina. 

Tvrtka MGT Capital Investments, u kojoj će sada igrati važnu ulogu, zasigurno će profitirati od njegovog profesionalnog znanja, ali vrijednost dionica na tržištu pokazuje i da su ljudi zainteresirani za ovu tvrtku jer je povezuju s njegovim imenom, koje, bez ozbzira na sve kontroverze, ima vrijednost u svijetu tehnologije i online sigurnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.