Ekonomix
191 prikaza

Gaze sve pred sobom: Kineski giganti osvajaju globalno tržište

Kina
Pixabay
Kineske kompanije poput Huaweija i Alibabe, poznate su diljem svijete, a i ostale se polako šire

Kina je dom mnogih velikih tehnoloških kompanija, koje su prepoznate ne samo u svojoj zemlji veći su se počele širiti i na ostala tržišta diljem svijeta.

Alibaba

Alibaba | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Vrijednost ove tvrtke je 196 milijardi dolara, a ima oko 35.000 zaposlenika. Njezin osnivač je poznati kineski poduzetnik Jack Ma kojeg mnogi nazivaju kineskim Rupertom Murdochom. 

Ovaj servis za online prodaju srušio je rekorde prošle godine u studenom kada je ostvario 14 milijardi dolara vrijedne prodaje u samo 24 sata. 

No, kompanija se i dalje širi i raste. Prošli mjesec kupili su azijski online prodajni servis za milijardu dolara. 

Tencent

Tencent | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Ova kompanija raste već 16 godina, a njena vrijednost procjenjuje se na 194 milijarde dolara. Tencent stoji iza mnogih popularnih chat platformi poput WeChata, koji je krajem prošle godine imao 697 milijuna aktivnih korisnika

Sada se ova kompanija želi natjecati i s velikim platformama za slanje poruka poput WhatsAppa.

Baidu

Baidu | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Najveća kineska tražilica dnevno ima više pregleda od ijedne druge stranice u Kini. Ova kompanija ulaže i u mnoge druge platforme, te čak i u autonomna vozila

No, ova tvrtka se želi proširiti i van Kine. Tako su nedavno odlučili testirati tržište u Brazilu gdje je, zasad, Google ipak puno popularniji.

Huawei

Huawei | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Huawei je treći najveći proizvođač mobitela na svijetu, a izravno su rekli da ciljaju na prvo mjesto, što znači da moraju svrgnuti s trona Apple i Samsung.

Huawei je, s uredima u preko 100 zemalja, sve prisutniji na tržištima diljem svijeta, a osim mobitela, proizvode i telekomunikacijsku opremu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.