Ekonomix
9584 prikaza

'Gazda' je zapošljavao!? Zapošljavao je i Tahy!

Ivica Todorić
Boris Scitar/PIXSELL
"Državni prijatelj broj 1" definitivno pada zbog privatizacijske piramidalne sheme

Nakon vrlo žestokog dana u kojem se prelamala sudbina Agrokora, doznaju se i detalji dogovorenog. Mario Henjak, član uprave Sberbanka, za Novu TV precizirao je koga će, osim samog Ivicu Todorića, smjenjivati u Agrokoru. "Promjene će biti u dijelu maloprodaje i financija", kazao je. Tijekom dana skoro sve Agrokorove tvrtke su blokirane: Na pitanja o tome Henjak je rekao da će odgovarati u ponedjeljak.

Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck rekao je da će banke biti prve koje će privremeno obustaviti svoja potraživanja prema Agrokoru, u njihovom slučaju riječ je o kreditima koje Agrokor mora vraćati. Međutim: "Za to su potrebne promjene", potvrdio je i on da je Todorić apsolutno gotov i da je to jedna od prvih stvari oko kojih su se složili svi. Slijede potraživanja dobavljača.

Sad definitivno Ekonomix Rusi spašavaju Agrokor, ali ruše Todorića i upravu

"Dobavljači koji su neku blokadu izvršili povući ju, a oni koji nisu suzdržati se od toga ubuduće. Spremni smo svoja postojeća potraživanja staviti u određeni moratorij i pristati na obročnu otplatu", kazao je Josip Budimir iz uprave Francka. Izvan politike i korporativnih krugova, oni koji su govorili, bili su puno rječitiji. Autor dokumentarnog filma "Gazda" Darko Juričan nije krio za kamere 24sata što misli kakav je učinak Ivice Todorića na Hrvatsku.

"Ivica Todorić je državni prijatelj broj 1. Fama da puno zapošljava postala je štit pred svime. I Franjo Tahy je puno zapošljavao. Ono što je dobro, tvornice koje je uzeo nije upropastio, štoviše unaprijedio ih je i zadržao radnike", kazao je. Branko Novak s Ekonomskog fakulteta u Osijeku za N1 je u direktnom javljanju u program govorio kao onaj koji je ovo što se s Agrokorom događa sada, predvidio još kad je Todorić 1997. preuzimao Podravku. Pitali su ga kako je znao.

"To vam je kao kada vidite cestu punu zavoja po jakoj kiši i nevremenu i vozača koji prebrzo vozi. Imali smo niz preuzimanja u RH devedesetih godina. Tada su nastale grupe povezanih poduzeća, sjetite se Globus Grupe Miroslava Kutle, Gucića. Tu je bio i Agrokor. To je model širenja uz korištenje duga kao financijske poluge. No, da bi ona uspjela, moraju za to postojati uvjeti. U SAD-u je bilo puno takvih preuzimanja i mnogo njih je bilo neuspješno", odgovorio je. Nazvao je Todorićevu priču još jednom piramidalnom strukturom građenoj na privatizaciji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.