Ekonomix
3215 prikaza

Gates više nije najbogatiji na svijetu, prvi je Bezos

Jeff Bezos
REUTERS
Vlasnik Amazona 'težak' je 90 milijardi dolara, a samo njegove dionice Amazona vrijedne su 83 milijarde

Šuškalo se cijeli četvrtak i sad je službeno - Jeff Bezos, osnivač Amazona novi je najbogatiji čovjek na svijetu. Sa trona je skinuo Billa Gatesa koji je najbogatiji bio sve od 2013. godine, a Bezos ga je prestigao za 500 milijuna dolara.

Naime, u Americi se čekalo da se otvore burze, a kada su dionice Amazona skočile, Bloomberg je objavio da je Gates nakon četiri godine više nije najbogatiji čovjek na svijetu.

Jeff Bezos | Author: REUTERS REUTERS
Bezos je 'težak' 90 milijardi dolara, u rukama drži 17 posto dionica Amazona, koje su vrijedne 83 milijarde dolara, što znači da je njegovo bogatstvo zapravo vezano isključivo uz Amazon, te ako se dogodi pad dionica ili rast Microsofta, Gates bi mogao vratiti poziciju broj jedan. 

Amazon je otkako ga je Bezos osnovao dramatično promijenio svoje poslovanje od davnih dana kada su prodavali samo knjige.

Bezosa već odavno smatraju genijalcem i najpametnijim čovjekom u biznisu koji je sa svojom platformom potpuno promijenio način prodaje knjiga. Amazon je prošli tjedan postao kompanija vrijedna nevjerojatnih 500 milijardi dolara.

Nedavno je Amazon odradio jednu od najvećih investicija od svog postojanja, a to je kupnja kompanije Whole Foods. Na Amazon Prime Day, koji je bio 10. srpnja, što je dan kada premium članovi imaju posebne ponude, ostvarena je rekordna prodaja, čak 60 posto veća nego na isti dan prošle godine.

Prema Forbesu, Bezos je prvi put ušao na listu 400 najbogatijih Amerikanaca 1998. godine, samo četiri godine nakon osnivanja i Bezos je tada imao 1,6 milijardi dolara.

Bezos je sada treći Amerikanac u povijesti koji je postao najbogatiji na svijetu, nakon Gatesa i Warrena Buffetta. No, između Bezosa i Gatesa i Buffetta postoji jedna bitna razlika. Gates i Buffett su se posvetili doniranju svog bogatstva i obvezali su se da će pola onoga što imaju donirati u humanitarne svrhe, a pozvali su i ostale da to učine.

Bezos se još uvijek nije uključio u taj 'humanitarni vlak', ali uoči kupnje kompanije Whole Foods u lipnju, Bezos je na Twitteru zatražio od svojih followera da mu daju ideje u koje svrhe bi bilo najbolje da donira novac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.