Ekonomix
1008 prikaza

Frankfurt postaje uzbudljiv: Stiže im 20.000 bankara iz Londona

Panorama Franfkurta po noći
Flickr
Velike svjetske banke sve češće pričaju o napuštanju Londona i odlaska u druge europske gradove

Desetljećima je Frankfurt imao, ponekad nezaslužen, ugled među strancima da je dosadan grad. Prati ga ugled staloženog i poštovanog financijskog središta kontinentalne Europe. Zbog svega toga je rijetko bio prvi izbor za posjetitelje ili poslovnjake. Većina bi radije odlazila u kozmopolitski Berlin ili alpski München, a neki bi odlazili u grad zabave Köln.

Međutim, Frankfurt je puno više od uštogljenih bankara, piše BBC. Multikulturalno stanovništvo i kulturna scena u procvatu tek su neki od aduta što ih ima grad na Majni.

Eksplozivni rast nakon Brexita

Kako se približava Brexit, Frankfurt bi mogao doživjeti pravi eksplozivni rast. Njima bi moglo doći oko 20.000 novih bankara koje bi njihovi poslodavci mogli odlučiti preseliti, izgube li banke u Londonu pristup europskom tržištu.

Odlično plaćeni zaposlenici san su svake uslužne djelatnosti, pa tako i frankfurtskih. A njihove lokalne vlasti nisu ih ostavile na cjedilu. Naime, gotovo odmah nakon objave rezultata britanskog referenduma o napuštanju Europske unije Frankfurt je počeo razgovore s londonskim bankama o mogućem preseljenju.

Amsterdam, Pariz i Dublin mogli bi biti žestoka konkurencija za bankarske poslove, ali Frankfurt ima nekoliko velikih prednosti. Europska središnja banka ima sjedište u Frankfurtu, a i velike privatne banke kao što je Deutsche Bank ili Commerzbank također tamo imaju sjedište.

Festival pridošlica

Frankfurt ima i treći najveći aerodrom u Europi, odmah iza Londona i Pariza.

Za doseljenike na Majnu najveća zanimljivost je sigurno festival pridošlica što ga organizira grad Frankfurt svake godine u rujnu. Tamo izlažu mnoge organizacije koje pružaju usluge strancima, od međunarodnih škola do poreznih savjetnika.

Neki doseljenici iznimno su zadovoljni životom u Njemačkoj. Jason Peterson gotovo tri desetljeća živi i radi u Njemačkoj. "Praktične stvari će osvojiti svakoga", rekao je Peterson. Međunarodni ugođaj, povoljniji stanovi nego u Londonu, ali i okolna mjesta su pravi mamac za turiste.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.