Ekonomix
8879 prikaza

'Franjo Tuđman' obara rekorde svih vremena

Zračna luka Franjo Tuđman
Borna Filić/PIXSELL
Već cijela 2017. godina bila je rekordna za većinu aerodroma po Hrvatskoj

Zagrebački aerodrom, Zračna luka Franjo Tuđman, objavio je broj putnika koji je prošao kroz njegove terminale za ožujak ove godine, rekordni u svojoj povijesti. 223.642 putnika ugostio je zagrebački aerodrom, što je povećanje od 16,2 posto, unatoč tome što je broj letova stagnirao, preciznije što je zabilježio jedan bio jedan manje nego u veljači – 3143 letova. Što se kvartalne statistike tiče, aerodrom je broj putnika povećao za 13,5 posto, njih 585.576 od početka godine do kraja ožujka.

Zračna luka Franjo Tuđman | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Posljedica je to rasta u svakom mjesecu; u siječnju od 13,3 posto, u veljači od 10,3 posto i sad u ožujku. 2017. godina za zagrebački aerodrom bila povijesna po tome što je ugostio svog trimilijuntnog putnika, bio je to 19. prosinca, a putnik je doputovao iz Bruxellesa letom Croatia Airlinesa. Rekordni promet svih vremena u zračnom prometu do sada je zabilježio splitski aerodrom, u srpnju prošle godine kada je u samo mjesec dana kroz taj relativno mali aerodrom prošlo 657.000 putnika.

Jasno je da je razlog tom povijesnom uspjehu istodobni sve veći posjet turista Dalmaciji tijekom ljeta, kao i izgradnja novog terminala na tom aerodromu. Toliki broj putnika inače u rangu je rekordima najvećeg aerodroma u ovom dijelu Europe, Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu kroz koji je prošle godine prošlo 5,3 milijuna putnika. 2017. godina uopće je bila godina rekorda za aerodrome po Hrvatskoj.

Splitski aerodrom ubrzano naganja i trimilijuntnog putnika u jednoj sezoni; prošle godine dvomilijuntna putnica stigla je već u kolovozu. Zagrebački aerodrom, nakon temeljitog preuređenja, ima projicirani kapacitet od 3,5 milijuna putnika. Novi terminal odnedavno je otvoren i na aerodromu u Ćilipima kod Dubrovnika, pa je ovo prometno čvorište prošle godine imalo također rekordnih 2,3 milijuna putnika.

Zračna luka Franjo Tuđman ZRAČNA LUKA Top News 'Franjo Tuđman' čovjeka je koštao novog srca?

Dva mala aerodroma, u Zadru i u Puli, svoje su rekorde poobarali već godinu ranije. Tako je Zračna luka Zadar u 2016. prvi put prebacila brojku od pola milijuna putnika, a Zračna luka Pula prvi put je u jednoj godini imala više od 400.000 putnika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luka Nowak
    Luka 17:48 09.Travanj 2018.

    Nema nista bez Franje. Zna se !

  • nelson 17:35 09.Travanj 2018.

    super biti ce para

  • sokre 13:52 09.Travanj 2018.

    Mozda netko i procita ovo. Sramota da na autoputu iz Rijeke nema putokaza za ovako veliki aerodrom nego ljudi lutaju i/ili voze prema Plesu!?