Ekonomix
806 prikaza

Fitch podigao kreditni rejting Srbije, S&P Slovenije, a Hrvatska...

Novčanica od 500 eura
REUTERS
Jedan od razloga za ubuduće jeftinije kredite Srbiji je politička stabilnost, a Ljubljana je stabilizirala svoje velike državne banke

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) popravila  je ocjenu rizika slovenskog državnog duga sa A- na A, što je ista ocjena koju je Slovenija imala do 2013. godine, kad joj je rejting snižen zbog kritičnog stanja u velikim državnim bankama.

Istodobno, bonitetna agencija Fitch Ratings povisila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti s "B+" na "BB-", uz ocjenu da su "stabilni izgledi" za njegovo dalje poboljšanje, priopćila je u subotu Narodna banka Srbije (NBS).

Ministar financija Dušan Mramor kazao je za Slovenski radio da je podizanje kreditnog rejtinga za Sloveniju odlična vijest i da vjeruje kako će nakon S&P-a isto učiniti i druge kreditne agencije.
Popravljanje ocjene kreditnog rizika olakšat će Sloveniji sitaciju sa servisiranjem duga, osobito u situaciji kad se zbog Brexita na financijskom tržištu može očekivati povećanje kamata, kazao je Mramor.

Isto tako, ocijenio je kako je za Sloveniju dobra vijest da odlukom Europske komisije konačno izlazi iz postupka prekomjernog proračunskog deficita, te da na taj način zapravo vraća suverenost u odlučivanju o svojim ekonomskim pitanjima.

U ocjeni Fitch Ratingsa Srbiji navedeno je da su za popravljanje rejtinga zaslužni "bolji makroekonomski pokazatelji, politička stabilnost i stabilnost bankarskog sektora", te posvećenost države procesu reformi i uspješno provedena fiskalna konsolidacija čiji bi rezultat u 2016. trebao biti smanjenje "fiskalnog deficita na tri posto".

"Vanjska neravnoteža nastavlja se smanjivati zahvaljujući snažnom rastu izvoza, dok je visok priljev inozemnih izravnih investicija više nego dovoljan da u cijelosti pokrije deficit tekućeg računa", prenijela je nacionalna banka Srbije. Ocjena agencije Fitch Ratings je da se, uz visoku razinu inozemnih ulaganja kojima su pridonijele strukturne reforme, popravilo i ukupno poslovno ozračje, te da je bankarski sektor stabilan.

Na popravljanje kreditnog rejtinga utjecali su i formalno otvaranje pregovora s EU-om, efikasnija državna uprava i kvaliteta regulatornog okvira, navedeno je u priopćenju NBS-a o povećanju kreditnog rejtinga Srbije s "B+" na "BB-".

Što se Hrvatske tiče, agencija Moody's snizila je sredinom ožujka dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

Da bi početkom lipnja stigao najgori udarac kada su predstavnici Ministarstva financija s ministrom financija Zdravkom Marićem i predstavnici HNB-a, nakon posjeta Njemačkoj i Londonu, morali odustati od plasiranja državnih obveznica u vrijednosti od milijardu eura, jer su se kamate ispostavile previsoke. Razlog je bila, prije svega, nestabilna politička situacija u zemlji.

To je bilo vrijeme kad su europski mediji već naveliko pratili svakodnevne sukobe i gafove u vladi Tihomira Oreškovića, odnosno koalicije između Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om i Mosta. S druge strane, nedavno je Njemačka objavila da je plasirala državne obveznice uz negativnu kamatnu stopu, odnosno da će na kraju platiti čak i manje od iznosa za koji se zadužila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.