Ekonomix
1387 prikaza

“Glazba” koja svira po našoj obali i otocima je – gužva

Dubrovnik
Grgo Jelavić/PIXSELL
NOVI EXPRESS Mnogi se kilometri Jadrana mogu spasiti naprosto raščistivši put kapitalu da efikasnije puni proračun. Makar naplaćivanjem ulaza na najpoželjnija mjesta

Arhitekt Otto Barić je napisao: “Korčula u sezoni ima, većinom u privatnom smještaju, oko 15 tisuća turista, a grad Korčula, 3500 stanovnika. Hoteli su minimalno prisutni. Najveći je izazov sigurno tisuću i pol, dvije tisuće dnevnih turista s Pelješca. Sve je više povremenih kruzera. Povijesna jezgra je premala za tu navalu, a minimalni standard usluga ćevapi, pizza, fast food. Previše invazivno”. Više nego realiziran u svojoj profesiji, dakle gost kakvog bi svaki grad poželio, Barić na Facebooku često objavljuje fotografije tanjura iz najboljih restorana. Ne samo hrvatskih.

Ne tek svaki vlasnik, i svaki gost kafića zna da se publika privlači ili tjera izborom glazbe. I, naravno, cijenom. “Glazba” koja svira po obali i otocima je – gužva. Gužva je ujedno i cijena koju gosti klase Otta Barića najčešće ne žele platiti. I, kao što određenu publiku iz kafića otjeraš jazzom, tako i neke turiste otjeraš gužvom, a iznenađujuće se mnogo ljudi s brdom para ne žele ni osjećati kao da su u fritezi. Ma kako kale bile prelijepe, i za Amerikance, koji kažu da je nešto bilo daaaavno, negdje oko pojave televizije, 1950. godine, povijesne i drevne.

Apartmani na Korčuli | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Apartmani na Korčuli Sanjin Strukic/PIXSELL

Sportski sam novinar, proveo sam dosta vremena s ljudima koji ne pitaju koliko komfor košta, i recimo da znam, ili makar osjećam koliki je grijeh na hrvatskim ljepotama po kvadratu ne zaraditi koliko bi se uz malo strategije moglo. Poznajem i dosta pomoraca i skipera koji rade na jahtama koje renta ekipa koja također ne pita za cijenu. Hranu i vino im dovoze helikopterima. I, možda je doista rješenje naplaćivati ulaz u neke od tih zidina.

Neki se kilometri obale ne mogu spasiti. Apartmanizirani su, betonirani, sve je puno. Na vlasnicima apartmana je da procijene koliko mogu naplatiti krevet, jedino o čemu mogu mozgati ugostitelji je hoće li više zaraditi prodajući pivo za dvadeset ili četrdeset kuna, i to je to. Ali tamo nema smještaja u koji će doći Michael Jordan, pa da mu i Tvrtko Šakota kuha.

Ne možeš sravniti sa zemljom dvadeset ili trideset tisuća apartmana. No, mnogi se kilometri mogu spasiti naprosto raščistivši put kapitalu da efikasnije puni proračun. Okladio bih se da bi u ovom slučaju ugađanje kapitalu bilo čak i politički profitabilno. Da bi mnogi pozdravili rasterećenje gradova i povećanje kvalitete života lokalaca. A korist za proračun, pa dobro, može i to.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 07:44 19.Rujan 2022.

    Jedino turizam je profit