Ekonomix
842 prikaza

Evo kako najbogatiji na svijetu izbjegavaju platiti porez

Poslovni čovjek baca aktovku u more
Thinkstock
Bogati kao da redovito postaju samo bogatiji, a neki to čine tako što ne plaćaju porez

Tek svaka četvrta tvrtka na popisu U.S. Fortune 500, tj. od 500 najuspješnijih, u potpunosti posluje u SAD-u i plaća tamošnje poreze. Ostale imaju barem po jednu podružnicu izvan Amerike (neke ih imaju i po stotinjak), čime izbjegavaju plaćanje američkih poreza na stotine milijardi dolara profita godišnje. 

Pokazalo je to istraživanje koje je provela američka grupa za istraživanje javnih interesa u suradnji s organizacijom Građani za poreznu pravdu. Njihov izvještaj otkrio je da su navedene tvrtke dramatično povećale korištenje računovodskih tehnika pomoću kojih mogu novce zarađene izvan zemlje staviti na ime podružnica koje plaćaju male ili nikakve poreze, s tim da je ponekad dovoljno da imaju tek poštanski sandučić u državi u kojoj navodno posluju.

Između 2008. i 2014. godine suma koju su američke tvrtke prikazale kao profit zarađen izvan SAD narasla je na 2.1 trilijuna dolara. Nuspojava povećanog izbjegavanja plaćanja poreza je to da Ministarstvo financija godišnje gubi oko 90 milijardi prihoda, koji bi se inače mogli koristiti za smanjenje poreza među 'običnim smrtnicima'.

Američka tvrtka koja predvodi po broju računa izvan zemlje jest Apple, koji izvan granica ostvaruje profit od 181 miljardu dolara. Na drugom mjestu je General Electric sa 119 milijardi, dok je treći Microsoft sa 108 milijardi.

Prema istraživanju, Apple je platio 2.3 posto poreza na svoje milijarde zarađene izvan zemlje, te bi, kad bi sve prijavili u domovini, trebali platiti 59.2 milijardi Ministarstvu financija.

Američke tvrtke koje izbjegavaju plaćanje poreza u SAD-u | Author: The Fiscal Times The Fiscal Times

Premda se navodno prihodi drže izvan zemlje, činjenica je da se ustvari mnogo od tih novaca 'čuva' u američkim bankama i drugim institucijama. 

"Mnogo, ako ne i sav, profit koji se zadržava na stranim računima ustvari čuvaju američke banke ili se investira u američku imovinu, ali se registrira na ime inozemnih podružnica", stoji u istraživanju, iako je to prethodno objavljeno i u istraživanju Senata.

"U takvim slučajevima, američke korporacije koriste stabilnost američkog financijskog sustava, istodobno izbjegavajući plaćanje poreza na dohodak, koji je službeno zabilježen u inozemstvu, isključivo u svrhu izbjegavanja oporezivanja."

Studija pruža nekoliko savjeta što bi Kongres mogao učiniti kako bi se smanjila količina poreza koje država, ali i građani, gube zahvaljujući poreznim utočištima izvan SAD-a.

Najjednostavnije rješenje bi bilo da se promijeni zakon, koji trenutačno dopušta tvrtkama da 'odgode' plaćanje poreza u inozemstvu sve dok se novac službeno ne vrati u SAD. Tim potezom bi se tijekom deset godina ostvarilo dodatnih 900 milijardi dolara poreznih prihoda.

Autori također zagovaraju zatvaranje više 'poreznih rupa' u trenutačnom sustavu, kao primjerice prodavanje patenata i drugog intelektualnog vlasništva s ciljem premještanja tvrtki u inozemstvo, da bi zatim velik dio profita usmjerili prema 'zamaskiranoj' tvrtki koja navodno plaća licencu za prava na korištenje.

Konačno, u studiji se apelira na veću transparentnost multinacionalnih tvrtki, koje bi trebale prijavljivati svoje profite u svakoj državi u kojoj posluju, kako ne bi mogli zavarati nijednu naciju po pitanju toga kako rasproeđuju profit koji se oporezuje u drugim državama, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.