Ekonomix
965 prikaza

"Euro je kula od karata i jednom će se srušiti"

Radnici ruše euro skulpturu u Frankfurtu na Majni
Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL
Idejni začetnik europrojekta ima dosta apokaliptično viđenje budućnosti zajedničke valute Europske unije

Euro kao valuta i kao projekt nalazi se pred svojim kolapsom, upozorio je jedan od njegovih idejnih začetnika.

Profesor Otmar Issing, prvi glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB), na prijelazu milenija pomogao je euru da zaživi kao valuta, a ovih dana upozorava da njegov projekt ne može preživjeti u trenutačnom obliku.

On tvrdi da ECB ima previše posla i da ne mogu upravljati s 19 ekonomija koristeći samo zajedničku valutu. "Jednog dana kula od karata će se srušiti", rekao je Issing za časopis Central Banking.

Otmar Issing i Robert Shiller | Author: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL

Uvjeren je da će euro nastaviti, ali će stalno boriti se s krizama. "Teško je predvidjeti koliko dugo će to trajati, ali ne može ići u nedogled", smatra Issing.

Najveći gaf ECB-a dogodio se kada su dopustili spašavanje bankrotiranih država Grčke i Irske. Issing kaže: "Pakt rata i stabilnosti je propao. Tržišna disciplina je nestala nakon intervencija ECB-a". Nad monetarnom politikom eurozone ni države ni tržište nemaju nikakve kontrole i gotovo je nemoguće učinkovito upravljati s 19 toliko različitih ekonomija.

Spas eurozone, država članice EU koje koriste euro kao zajedničku valutu, Issing vidi isključivo u političkoj uniji i još većoj integraciji među državama članicama. Ipak, i sam priznaje da je takvo što malo vjerojatno. 

Europskoj središnjoj banci najviše predbacuje spašavanje Grčke kojim se izbjegao "grexit" i kaže da je Grčku trebalo izbaciti iz eura i pomoći im u spašavanju ekonomije u periodu gospodarske nestabilnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.