Ekonomix
2893 prikaza

EU Hrvatskoj daje priliku, ali nesposobni Zagreb sve koči

Torta EU
Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
Vlasti u našoj zemlji mirno gledaju kako nas po iskorištenosti fondova EU-a svi pretječu, ali ih to ne pokreće da išta naprave

Britanci nikako da odu iz Europske unije, a jedna od njihovih najčešćih parola je kako uplaćuju mnoštvo novca u fondove Europske unije, ali da dobivaju jako malo zauzvrat. Stavit ćemo na stranu ekonomske prednosti zajedničkog tržišta, ali i vanjskopolitičke prednosti bloka 28 zemalja članica.

Prema grafikonu vidimo da Britanci baš i nemaju pravo na žalopojke kad vidimo koliko jedna Njemačka uplaćuje u zajednički proračun i koliko novca se vraća u državu.

Infografika | Author: Žarko Vuković/ Pixsell Žarko Vuković/ Pixsell

Grafika otkriva i jednu neospornu istinu koja se nalazi u samim temeljima Unije. Manje razvijene države poput Hrvatske ili Slovenije trebale bi povlačiti više novca nego što ga uplate kako bi se brže razvijale, dok bogatije države trebaju povlačiti manje novca jer ta razlika ide za projekte u drugim državama.

Brojke korištene u grafikonu preuzete su sa stranica Europske komisije i odnose se na 2018. godinu. Kad vidimo da Hrvatska uplaćuje 450 milijuna eura, a proračunom je predviđeno povlačenje više od milijarde eura, vidimo koliko nam ta Europska unija zapravo puno znači.

Naravno, tu nije uračunata hrvatska nesposobnost ili pokušaji manipulacija natječajima niti činjenica da nam prijeti vraćanje novca u EU proračun. Moramo opet naglasiti, proračunom je za Hrvatsku predviđeno povlačenje ogromnih svota novca. Hrvatska to ne uspijeva odraditi.

Novac, euri u tiskari EU Fondovi Voices Zasipali nas novcem - stiže 10 milijardi kuna iz EU

Spomenimo ovdje samo primjer obnove studentskih domova u Zagrebu, koje je EU financirala s 220 milijuna kuna, ostatak od 80 milijuna kuna došao je iz Hrvatske. Kasnije su se pojavile sumnje u određene nepravilnosti koje bi mogle dovesti do toga da Hrvatska mora vratiti svih 220 milijuna. Poljska, za razliku od nas, povlači znatno više novca i to pametno koristi.

Oni su Europsku uniju vidjeli kao priliku za konkretan rast i razvoj, a nama je to tek pomoćni kotač na biciklu našega gospodarstva. Pelješki most, također većinski financiran EU fondovima, Hrvatska sama nikad ne bi isfinancirala. Europska unija nam daje savršenu priliku, samo je trebamo pametno iskoristiti. Hoćemo li? Vjerojatno ne.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • milanpandja 17:41 28.Rujan 2019.

    Nešto kao žena koja se uda za idiota ,ali neče da prizna da se zajebala pa kaže ¨nije on kriv ja sam ¨.To su laži bile da eu djeli novac samo tako.

  • BESTpartizan 17:33 28.Rujan 2019.

    drzava centralizirana i onda govore beograd ovo no zagreb je gori