Ekonomix
440 prikaza

Muskov plan desetljeća: Samovozeće automobile ćemo dijeliti

Elon Musk
Elon Musk ima hrabre planove za budućnost. Vizionar 21. stoljeća objavio je desetogodišnji plan i smjer u kojem će njegove kompanije ići

Prije 10 godina Elon Musk napisao je svoj prvi, kako ga on naziva, Master plan. U njemu je naveo i objasnio što želi postići u sljedećih 10 godina. Tih 10 godina je prošlo, a danas je Elon Musk jedan od najutjecajnijih poduzetnika na svijetu. Musk je postigao gotovo sve što je napisao u prvotnom planu, a sada je došlo vrijeme za novi plan. 

Elon Musk je na svom blogu objavio ključne stavke i objasnio u kojem smjeru će Tesla Motors, ali i SolarCity ići u sljedećih 10 godina.

⋅ Izrada solarnih krovova s integriranim baterijama za pohranu.

⋅ Proširiti postojeću liniju Teslinih modela. 

⋅ Samovozeća tehnologija koja će biti deset puta sigurnija od ljudskih vozača.

⋅ Dijeljenje automobila, kako bi vlasnici Teslinih vozila mogli zaraditi.

Muskovi planovi fokusiraju se na što brži izlazak iz ere fosilnih goriva, čemu teže Tesla Motors i SolarCity.

Solarna energija

Elon Musk | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Musk želi da što više ljudi koristi solarnu energiju. Njegov plan je napraviti 'solarne krovove s baterijom' koja bi omogućila korisnicima da stvaraju vlastitu energiju u svojim domovima. Usluga će se upravljati putem mobilne aplikacije, a Musk je objasnio da će SolarCity i Tesla Motors blisko surađivati kako bi ostvarili ovaj plan.

Više Tesla Motors vozila

Tesla Motors Model S | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Musk želi dizajnirati širu paletu vozila kako bi mogao Tesla Motors automobile ponuditi široj publici. Također, Musk želi riješiti i problem javnog prijevoza. U narednim godina možemo očekivati i Teslin autobus. 

"Oba plana su u ranim fazama razvoja, ali možete očekivati da ćemo otkriti sve unutar sljedećih nekoliko godina", napisao je Musk. 

Poboljšana tehnologija

Tesla Motors Model S | Author: Wikipedia Wikipedia

Musk je u svom blogu napisao kako želi usavršiti samovozeću tehnologiju te bi ona trebala biti '10 puta sigurnija od ljudskih vozača'. Ovo je hrabar potez za kompaniju čiji autonomni sustav vožnje još uvijek zahtjeva stalan oprez vozača za volanom. 

Musk objašnjava kako u sljedećih 10 godina možemo očekivati potpuno autonomna vozila, a objasnio je i da beta softver, koji sada imaju Teslini automobili, konstantno poboljšavaju i analiziraju sve propuste. 

Dijeljenje automobila

Elon Musk | Author: Wikipedia Wikipedia

Kada ne vozite svoj samovozeći automobil, možete ga dijeliti s drugim vozačima kako bi ostvarili prihode dok ste, na primjer, na odmoru.

"Ova praksa dramatično bi snizila troškove posjedovanja automobila te bi gotovo svatko mogao imati Teslu. Većina korisnika vozi svoj automobil oko 5 do 10 posto vremena dnevno, što nije isplativo", piše Musk. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.