Ekonomix
3821 prikaza

Dubai gradi novi umjetni otok - koštat će 1,7 milijardi dolara

Marsa Al Arab, Dubai
1/3
Dubai Holding
Otočići će se prostirati na površini od ukupno 0,37 kilometara četvornih, plan je dovršiti ih 2020.

Dubai se nastavlja širiti u more, ovaj put s projektom Marsa Al Arab investicijske tvrtke Dubai Holding da ulupa 1,7 milijardi dolara na gradnju još dva umjetna otoka, ukupne površine 0,37 kilometara četvornih. Svaki otočić, površine 140.000 metara četvornih, nalazio bi se s po jedne strane megahotela sa sedam zvjezdica Burj al Arab Jumeirah, što bi značilo još dva kilometra više obalne linije za Dubai.

Predviđeni rok za dovršenje projekta je 2020. Jedan otok sadržavao bi ogroman vodeni park i teatar za 1700 gledatelja, što bi trebalo biti dom za prvi bliskoistočni Cirque du Soleil. Pored svega toga, još i 300 stanova uz samo more. Drugi otok bi bio podijeljen isključivo na privatna imanja, točnije na 14 luksuznih vila i dodatkom hotela.

Marsa Al Arab bi trebao dodato još 2400 soba za već postojeći hotel u vlasništvu Dubai Holdinga, čiji je pak većinski vlasnik monarh koji vlada Dubaijem, Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum. Već i sam Burj al Arab u svoje je vrijeme izgrađen na umjetnom otoku, 280 metara udaljenom od plaže Jumeirah.

Bilo je to 1994., nakon čega su umjetni otoci počeli nicati na sve strane, sve veći i sve složenijeg oblika. Palm Jumeirah površine 25 metara četvornih, gradila se od 2001. do 2006. i danas je dom nekoliko stotina obitelji i dvadesetak hotela. Palm Jebel Ali i Palm Deira trebali su biti još i spektakularniji, ali su oba projekta stradala uslijed financijske krize 2008. i ostali su nedovršeni.

Sustav otoka "The World" gradili su od 2003. do 2008. na mjestu oko tri kilometra udaljenom od obale. Većinu otoka investitori su prodali posrednicima kako bi ovi gradili privatne nekretnine, no do sada je veći dio nenaseljen. Zato se sadašnji projekt oslanja velikim dijelom na turističku iskoristivost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.