Ekonomix
1931 prikaza

Doing Business: Hrvatska loša za ulagače, hit je Makedonija

Zdravko Marić i Oleg Butković
Petar Glebov (PIXSELL)
Najveće iznenađenje je gotovo nevjerojatan uspjeh što ga je ostvarila Makedonija

Hrvatska je pala za tri mjesta na ljestvici Doing Business i sada se nalazi na 43. mjestu. Prošle godine Hrvatska se nalazila na 40. mjestu s ukupnim rezultatom od 72,71 bodova. Iako je ove godine Hrvatska ostvarila neznatno bolji rezultat, ostale države znatno više su olakšale poslovanje.

Tako su ispred Hrvatske ove godine i Bugarska i Rumunjska, ali rezultat koji najviše iznenađuje je makedonsko deseto mjesto na ljestvici. U uglednom društvu SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i nordijskih zemalja, ponosno se nalazi Makedonija s 81,74 DTF bodova. Kako Hina objašnjava, DTF bodovanje ili Distance to Frontier pokazuje koliko je pojedina zemlja u 10 praćenih područja udaljena od onih koje su najbolje plasirane u tim područjima, pri čemu je 100 bodova maksimalan a 0 bodova najslabiji rezultat.

Gužva u Zračnoj luci Zagreb Dobre vijesti Ekonomix Hrvatski BDP i u drugom tromjesečju porastao više od 2 posto?

Ugledna makedonska novinarka Nataša Stojanovska kaže da u Makedoniji ne shvaćaju pretjerano ozbiljno tako visoko mjesto na ljestvici. "Makedonska vlada i danas, kao i u svim prethodnim izvješćima Doing Business hvali se kao top reformator u zemlji. I dobro je da se provode određene reforme, ali ovo izvješće mjeri pravni status, izmjene i dopune zakona koje su napravili, a ne odražava stvarnu situaciju u gospodarstvu. Mjeri koliko je jednostavno otvoriti tvrtku u Makedoniji, ali ne mjeri kako je vodit biznis u Makedoniji", ispričala je Stojanovska u razgovoru za Express.

Pitajte Makedonce

Ukazala je na ozbiljne probleme makedonskog gospodarstva koje ljestvica Doing Business potpuno ignorira. "Najbolje je pitati građane Makedonije, zemlje u kojoj je prosječna plaća iznosi 350 eura, a gdje je stopa nezaposlenosti 24% pitajte ih da li oni imaju razloga za slavlje jer je Makedonija na listi Doing Business zauzela deseto mjesto u svijetu?", kazala je Stojanovska. 

"Nije teško pogoditi njihov odgovor ako znate da stopa siromaštva u zemlji iznosi  22,1%, iako je u znaku blagog smanjenja u odnosu na prethodne godine. 457.000 građana Makedonije živi ispod praga siromaštva. Ovo su službeni podaci, a ovih dana izići će novi. Ne vjerujem da će onda vlada na press konferenciji objaviti ove podatke kao što to radi sad sa Doing Business", skeptična je Stojanovska.

Pohvala hrvatskom pravosuđu

Za hrvatske prilike, jedna od rijetkih pozitivna stvari iz izvještaja je pohvala Svjetske banke i to hrvatskom pravosuđu. Hrvatska je dobila 5,5 bodova od maksimalnih 6 na indeksu upravljanja slučajevima. "Najviši je to rezultat kojeg je ostvarilo bilo koje gospodarstvo na ovom indeksu", stoji u izvještaju Svjetske banke.

Djeca su prve žrtve siromaštva Cijena globalizacije Top News Svijet sve bogatiji, a ljudi siromašniji - u svijetu je sve više nejednakosti

Pokretanje novog biznis na Novom Zelandu traje manje od jednog dana, a u Venezueli je potrebno 230 dana. Gotovo nepojmljiva razlika jedan je od indikatora zašto je Novi Zeland na vrhu ljestvice Doing Business, a zašto je Venezuela na nezavidnom 187. mjestu, piše CNN

Prvi je put da je Novi Zeland zasjeo na prvo mjesto i time istisnuo Singapur. Grad država u jugoistočnoj Aziji već čitavo desetljeće neprikosnoveno sjedi na vrhu svjetske ljestvice lakoće poslovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.