Ekonomix
136 prikaza

Da cijene dionica nisu popadale jer su možda preskupe?

Burza
Thinkstock
Novinar jednog od najcjenjenijih na tržištu kapitala, Mohameda El-Eriana, pita jesu li cijene dionica pale jer su možda preskupe, a ovaj nešto promrmlja i promijeni temu. Ali to je samo uvod u temu nad temama…

Burze su prošli ponedjeljak, kako se to kaže, popadale, i svijet stao analizirati zašto. 

Evo dva pogleda koji se izdvajaju iz mase. Prvi je zapravo nevezan uz datum.

Joel Greenblatt, predavač na jednom od najboljih američkih fakulteta, na uvodnom predavanju uzme Wall Street Journal, pokaže najpametnijoj američkoj djeci tabelu s cijenama dionica svima poznatih kompanija u posljednjih godinu dana - najvišu i najnižu, te cijenu od prošlog ponedjeljka - i pita ih što misle zašto cijene opako osciliraju iako posao samih kompanija najčešće oscilira minimalno. 

Kako se, piše, riječ je o vrlo pametnoj djeci, Greenblatt se uvijek nasluša fascinantnih obrazloženja. I, uvijek, u nekom trenutku prekine raspravu i kaže svojim studentima…

Koga briga zašto cijene osciliraju? Nudi li se dionica jeftino, kupi. Želi li je netko preplatiti, prodaj. 

Sad cijene dionica popadaše i specijalizirani kanali krenuše po intervjue i izjave najuspješnijih igrača. 

Od onih što su nekad bili najpametnija djeca s najboljih fakulteta. Da je kaos nastao jer je pala cijena nafte, da se ulagači boje da će Kina u recesiju, ili je zbog previše kredita u Kini… 

Jedan od najjačih igrača je i Mohamed El-Erian. Polubog tržišta kapitala. I pita ga novinar jesu li cijene dionica pale jer su možda preskupe. 

Bloger John Xenakis, piše generationaldynamics. com, nije jedini koji se igra djeteta koje smije reći da je car gol. 

Ili barem pitati cara je li on to zapravo gol. Opisao je scenu, El-Erian nešto promrmlja i promijeni temu. 

Kao da Einsteina pitaš nešto na razini tablice množenja, a on iz nekog razloga ne želi odgovoriti. Dakle, tema za razmišljanje.

Cijene nekih dionica su i više od stotinu puta više od godišnje dobiti. Sad, da naše babe netko pita bi li uložile u posao kojim će uloženo vratiti za sto godina, a i to ne bude li neželjenih okolnosti…

Dobra je oklada da bi naše babe bile sigurne da se ovaj najeo ludih gljiva. Koliko god dobro prezentirao slučaj i kleo se u šanse da će firma skoro zarađivati enorman novac. 

Ali možda je tema nad temama – obrazovanje. Ima knjiga, ima blogova. Grijeh bi bio reći da je znanje besplatno, košta makar koliko spajanje na internet. 

Ali s vremena na vrijeme, koga briga zašto, ima boljih oklada od bilo koje tipa treće finske nogometne lige…

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.